Bazalkové pesto

10.07.2014 16:10

Vždy som chcela spraviť domáce pesto. A konečne mi narástlo dosť bazalky, a vytrhala som už aj cesnak, tak sa z neho teším, nie je nič jednoduchšie. Aj na prípravu, aj na podávanie, stačia vám len cestoviny, trochu pesta a parmezán – vynikajúci obed. Navyše, keď si ho sami spravíte máte istotu, že v ňom nenájdete napríklad varené zemiaky, zahusťovadlá, sóju či škroby (viď etiketa). Do ozajstného pesta idú píniové oriešky, ale keďže Peťo priniesol kešu, dá sa aj s nimi :) Je výbornééé!

  • Ingrediendie
  • Listy bazalky (asi dve hrste)
  • 5 PL olivový olej
  • Cesnak 1-2 strúčky
  • Píniové oriešky (alebo kešu, arašidy, mandle...)
  • Soľ
  •  
  • Postup
  • Všetko hodíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak máte pesto suché či drobivé, prilejte len olivový olej a mixujte ďalej. 
  • Keď je hotové, natlačíme do zaváraninového pohára a zalejeme pár lyžicami olivového oleja. V chladničke vydrží cca 2 týždne.