Zdravý životný štýl - len pre bohatých?
17.11.2012 21:22Nedávno som sa stretla s jednou z mojich dobrých kamarátok a rozprávali sme sa o zdravom životnom štýle. Bola som prekvapená, keď mi ako námietku povedala, že zdravý životný štýl a BIO potraviny sú len pre ľudí, ktorí na to majú peniaze. Premýšľam nad tým stále. Je to naozaj tak?
Zdravo sa stravovať a jesť BIO potraviny nemusí vždy znamenať byť zarytý zástanca, šialenec do zdravej stravy či fanatik, ktorý nakupuje len v predajniach zdravej výživy a utráca kopec peňazí. Niekedy je za tým len túžba chcieť pre seba a svojich blízkych to najlepšie. Možno ovocie a zeleninu od starkej zo záhrady, ktorá nie je plná chemického koktejlu z pesticídov, mäso z domáceho chovu, od ľudí, ktorých poznáte, a ktoré neobsahuje zvyšky antibiotík a rastových hormónov, mlieko, ktoré je naozaj mliekom plné vitamínov, iba pár krát za mesiac priamo z malého salašu za mestom. Rozhodovanie, ktoré výrobky kupovať v BIO kvalite a ktoré nie, je na vašom zvážení. Ja si myslím, že je lepšie vedieť, čo jeme, preto poctivo čítam informácie o zložení potravín a vyberám.
Zdravo môže žiť každý, bez ohľadu na to, koľko zarába, len to musí chcieť. Je na každom z nás, čo považujeme za prioritu. Pre mňa je priorita, aby som bola zdravá. A tak isto aj moja rodina a blízki. Nie len teraz, ale aj v budúcnosti a v starobe. Sama dobre viem, aké je to finančne náročné keď človek ochorie, preto som toho názoru, že každá investícia do svojho zdravia sa nám vráti.
A určite si radšej pripravím šalát na obed doma, bez dresingu a vysmážaných kuracích pŕs s neistou krajinou pôvodu, len tak, s olivovým olejom a tuniakom, alebo syrom, ktorého etiketu som si sama prečítala, alebo si namiesto pizze z donášky uvaríme vlastnú večeru – napríklad zapečený tmavý chlebík s čerstvými paradajkami, čiernymi olivami, mozzarelou a voňavou bazalkou, dame si pohár červeného, tvárime sa (a aj sa cítime) ako v luxusnej reštaurácií, a strašne sa smejem, keď si Peťo k tejto delikatese nakrája cibuľu. Toto určite investícia (nielen) do zdravia je.
Skúste to! Spravte si z varenia zábavu, skúšajte, experimentujte, pozývajte priateľov na nové jedlá, ktoré ukuchtíte, a dajte si záležať aby ste ich odprezentovali ako svetový šéfkuchár. A ak varíte doma každý deň, neberte to ako povinnosť, ale ako výzvu, že môžete dať sebe a svojej rodine na tanier niečo veľmi výnimočné, čo nikde inde nedostanú, pretože vy im dávate fyzickú silu, výkonnosť, energiu, zdravie a robíte prevenciu pred chorobami v podobe jedla, ktoré naviac aj vynikajúco chutí…To je veľká pridaná hodnota! Naberte inšpiráciu z obrázkových receptov, a hlavne, nebojte sa iných chutí! Nie je všetko zlato, čo je ochutené glutamanom sodným a kilom soli.
Tu nájdete návod na to, aby ste spravili dokonale výživnú a chutnú večeru, a nemusíte minúť majland a ani stráviť v kuchyni 4 hodiny. Je to jednoduché!