Celozrnné domáce bryndzové pirohy

07.06.2013 14:27

U nás doma by som so šalátom na obed neuspela. Nech by bol aj akokoľvek luxusný s kaviárom, pinivými orieškami, jogurtovo-smotanovo-jahodovo-banánovo-kokosovou omáčkou na mesiačikoch z rajčiny a z hrušky posypaný africkymi caparami alebo činskymi ríbezľami alebo niečím ďalším, čo tak zahranične a luxusne znie. Preto robím kompromis. Ku každému jedlu veľa veľa veľa zeleniny, alebo šalát ako príloha, ale ked už je šalátov veľa a Peťo povie, že chce poriadne jedlo, čo mu mám spraviť? Mám rada slovenskú kuchyňu. Vyrástla som na nej (čomu sice nie som až tak rada, lebo najzdravšia teda nie je :) ale som na ňu zvyknutá, preto sa snažím slovenské jedlá prispôsobiť si a upraviť do tej „zdravšej“ verzie. Niekedy to znamená pridať ku všetkému veľa zeleniny, niekedy nahradiť bielu múku celozrnnou, niekedy použiť menej cukru a vymeniť ho za hnedý, niekedy vymeniť smotanu za sójové mlieko či ryžovú smotanu...Suma sumárum, vždy keď niečo varím, každá jedna ingrediencia mi musí do tela niečo dať. Palivo pre mozog, svaly, srdce, imunitu...To je moje merítko. Za posledné mesiace som nikdy nespravila jedlo, z ktorého by som nič nemala. 

Pýtate sa čo mám z bryndzových pirohov? V prvom rade vlákninu z celozrnnej múky, balastné a minerálne látky, ktoré sú obsiahnuté v "obale" zrna, probiotiká z bryndze a z gréckeho jogurtu a v neposlednom rade je to jedlo, ktoré nezvyšuje glykemický index (preto som z neho dlhšie sýta) a predchádza výkyvom inzulínu v tele, ktoré môžu spôsobiť cukrovku druhého typu - čo je civilizačné ochorenie.

„Baktérie bryndze majú kľúčový význam z hľadiska dozrievania a regulácie imunitného systému a prevencie proti alergickým ochoreniam,“ potvrdila benefity tejto jedinečnej potraviny odborníčka na výživu, MUDr. Alžbeta Béderová, vedúca poradne zdravia pri RÚVZ.

 

  • INGREDIENCIE
  •  
  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g bielej polohrubej múky
  • 3 väčšie zemiaky varené v šupke
  • 220 ml teplej vody
  • 1 vajce
  •  
  • 2 ks bryndze - 300 g
  • 50 g masla
  • pažítka/petržlenová vňať
  • soľ a čierne korenie
  •  
  • na vrch: Grécky jogurt, kto nezvláda tak kyslá smotana
  • mladá cibuľka
  • domáca slaninka
  •  
  • POSTUP
  • Múku zmiešame s vajíčkom, cca 2 PL nastrúhaných uvarených zemiakov a s teplou vodou. Vypracujeme nelepivé cesto, ktoré sa bude dať dobre vaľkať.
  • Ďalej si pripravíme plnku: Bryndzu zmiešame s maslom a nastrúhanými uvarenými zemiakmi čo ostali, dochutíme troškou soli a čierneho korenia, môžeme pridať nasekanú pažítku alebo pertžlenovú vňať.
  • Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajovátkom na pirohy vykrajujeme z cesta kolieska, ktoré plníme plnkou. Z plnky sa perfektne tvaruje, takže robíme veľké guličky (plnkou nešetrite), ktoré vkladajte do stredu kolieska z cesta.
  • Ukladáme na pomúčenú dosku alebo na papier na pečenie. Z tohoto množstva vám vyjde cca väčších 35 pirohov, na jednu porciu (aj pre muža:) rátajte 6 pirohov. Sú naozaj veľmi sýte.
  • Na tanieri dozdobíme jogurtom alebo kyslou smotanou, cibuľkou a slaninkou.