Celozrnné cestoviny s baklažánom a mozarrelou

02.06.2013 21:37

Mám rada víkendy u rodičov. A hlavne, keď sa všetci zídeme. Je nás sedem, zrazu plný dom ľudí, veselo, debatujeme, sedíme na záhrade či na balkóne, najlepšie pri domácej limonáde alebo pri dobrom jedle. Donedávna som si vôbec nevedela uvedomiť, čo to obnáša, navariť hlavné jedlo pre 7 ľudí a obdivujem maminu, že to tak bravúrne zvláda ľavou zadnou. Túto sobotu som však chcela variť ja. Pre štyroch veľkých chlapov a tri krásne ženy – bez mäsa :) Ani som neverila, ako sa moje cestoviny s baklažánom „ujmú“. Obed pre všetkých, z dvoch baklažánov a 4 kusov mozzarelly bol za pár minút a aj pár eur hotový (v porovnaní s mäsom).  Keď mi dokonca mamina povedala: „Veď to aj chutí skoro ako mäso!“, bol to pre mňa super kompliment :) Dúfam, že budú chutiť aj vám, opäť jednoduchý recept, z málo ingrediencií, rýchle, zdravé a sýte jedlo aj pre veľkých jedákov.

Baklažán. Dužina obsahuje určité množstvo uhľohydrátov, malé množstvo bielkovín a prakticky žiaden tuk. Minerály a vitamíny v ňom majú funkciu prírodného diuretika – podporujú tvorbu moču a činnosť oblčiek, pomáha tiež pri fungovaní žlčníka, podporuje trávenie a v knižke od Mudr. Bukovského som sa dočítala, že pôsobí preventívne proti rakovine vďaka veľkému obsahu fytochemikálií.

Ešte posledná rada, baklažán nikdy nejedzte surový, obsahuje toxickú látku alkaloid – podobne ako surové fazule, ktorá sa ale varením stráca. Najzdravšia príprava pre baklažán je pečenie.

 

  • INGREDIENCIE (cca 3-4 porcie)
  • 1 väčší baklažán
  • 2 ks mozzarelly
  • 1 paradajkový pretlak rozmiešaný v troche vody alebo rajčinová šťava (drvené paradajky)
  • Čerstvá alebo sušená bazalka a oregano
  • Cesnak – dva struky
  • Hnedý cukor
  • Soľ
  • Čierne korenie
  •  
  • POSTUP
  •  
  • Baklažán umyjeme a nakrájame na tenšie kolieska. Posolíme z oboch strán a necháme „spotiť“ ako hovorí Peťova mamina :)
  • Prebytočnú vodu utrieme papierovou servítkou a obalíme v hladkej múke (nie je podmienka). Na panvici krátko osmažíme z oboch strán a prekladáme do zapekacej misky.
  • Na poukladaný baklažán ukladáme nakrájanú mozzarellu,
  • pretlačíme dva struky cesnaku, polejeme paradajkovým pretlakom, trochu pocukríme hnedým cukrom, málo posolíme a posypeme čerstvou alebo sušenou bazalkou a oreganom a mletým čiernym korením.
  • Necháme zapiecť cca 25 minút, 170 C.
  • Podávame nakrájané kúsky na celozrnných cestovinách, dozdobené petržlenovou vňaťou.