Celozrnné čokočilli sušienky
22.02.2013 20:56Priznávam, som na sladké. A moja rodina tiež. Keď k nám minulý týždeň naši prišli, a bolo nás zrazu sedem, vedela som, že potrebujem nejaké sladké zásoby :)
Doma bolo vždy zvykom, mať na stole "niečo pod zub". Zo slaných chipsov a arašidov som už dávno presedlala na natural oriešky alebo mandle, a kupované sladké keksy, ktorých etiketa má siahodlhý zoznam (vrátane Ečok, aditív a niekedy aj jedu na potkany!?) som vypustila úplne. Keď maškrtiť, tak tak, aby si to nikto nemusel vyčítať. Navyše v týchto sušienkach nie je toľko cukru, namiesto neho je horká čokoláda, ktorá obsahuje látky flavonoly, patriace pod flavonoidy, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými schopnosťami. Pri umiernenej konzumácii omladzuje, znižuje krvný tlak i hladinu zlého cholesterolu, lepšie odbúrava cukor, neutralizuje voľné radikály, znižuje tvorbu krvných zrazenín a zlepšuje vstrebávanie vitamínov a minerálov.
Takže keď srdiečka upečiete, myslite skôr na druhých, a pre seba si nechajte minimum :) Ale nebojte sa, celý plech aj tak nezjete, pretože sú celozrnné a zasýtia aj hladošov.
- INGREDIENCIE:
- 240 g celozrnnej špaldovej múky
- 50 g jemných celozrnných ovsenných vločiek (napríklad z LIDLa)
- 60 g masla
- 2 celé vajíčka
- 90 g hnedého cukru
- 70% celá horká čokoláda + ešte 1 na polevu
- 1/2 balíka kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 2 PL kakaa
- 100 ml teplej vody
- Postup:
- Celé vajíčka šlaháme asi 5 minút, pridáme cukor a následne šlaháme ďalších 5 minút. Vznikne nám krásna pena.
- Počas šlahania prilievame pomaly roztopenú horkú čokoládku, v ktorej sme tiež rozpustili 60 g masla. Pomaly a za stáleho miešania, aby sa nám vajíčka nezrazili.
- Následne vmiešame sypkú zmes - múku premiešanú s kakaom, kypriacim práškom do pečiva a s vločkami. Odvážlivci môžu skúsiť pridať aj štipku čilli. Podľa potreby pridávame teplú vodu, aby bolo cesto vláčne, budeme ho totiž plniť do plniaceho vrecka a vytláčať na papier na pečenie.
- Ak nemáte plniace vrecko, naplňte obyčajný sáčok z pevnejšieho igelitu alebo tvarujte na plechu koláčiky s pomocou lyžičky. Z estetického hľadiska odporúčam vytláčať radčej srdiečka alebo esíčka, ako ... :)))
- Pečieme asi 15 minút. Oblievame ľubovoľne v horkej čokoláde.