Celozrnné pivné tyčinky

13.05.2013 15:44

Nedeľa sa niesla v znamení oddychu (svalovica z crosfitu:) a samozrejme hokeja. A kedže sme už doma nemali žiadnu kukuricu na popcorn – robím ho totiž na suchej panvici, a solím ho menej – „potrebovali“ sme niečo slané k telke. Chipsy som tvrdo zamietla, vlastne všetky slané veci v sáčku zo supermarketu, zapla som rúru a dala sa do práce. Peťovi sa recept páčil, pretože slané tyčinky, ktoré som robila, sú z pivného cesta. Do cesta ide 300 ml, ostatné treba vypiť, pivo má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu, mnoho stopových prvkov a relatívne málo sodíka. Je zdrojom  vitamínov, prevažne skupiny B – obsahuje niacín, kyselinu pantoténovú, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú a menšie množstvo tiamínu a biotínu. V nepasterizovanom sa navyše všetky vitamíny a minerálne látky zachovávajú, preto odporúčam piť práve nepasterizované. 1 pivo denne je teda naozaj liek.

Recpet na slané tyčinky je z knižky od Hanky Zemanovej, a podaril sa. Dúfam, že naši budú hrať hokej čo najdlhšie, lebo som ich spravila naozaj dosť :)

 

  • INGREDIENCIE:
  • 400 g celozrnnej špaldovej múky
  • 100 g bielej múky
  • 300 ml nepasterizovaného piva
  • 160 g roztopeného masla
  • Morská soľ
  •  
  • Na posypanie: sezam, ľan...
  •  
  • POSTUP:
  • Všetko spolu zmiešame a ľubovolne tvarujeme tyčinky. Môžete cesto aj vyvaľkať a nakrájať ich na tenké prúžky. Následne osoliť a posypať semiačkami.
  • Pečieme pri 170 C asi 20-30 minút, hotové sú keď budú tvrdé (skúste z jednej opatrne odkrojiť 1 cm z konca)