Celozrnné vanilkové rožteky
15.12.2013 13:20Čau Danka!
Dúfam, že sa máš dobre. A tvoj žlčník tiež. Dávaj naň pozor, nech sa ti už nepripomína. Ale keďže Vianoce sú len raz za rok, a ty určite dostaneš chuť na sladké, tu je pre teba recept na sladokosti, ktoré môžeš :) A ktoré tvoje telo bez obáv zvládne stráviť. Vyhni sa tukovému presladenému pečivu, nikdy nepoužívaj v koláčoch žiaden magrarín, ani biely cukor, a ani veľa masla nie, nahraď ho olivovým olejom. Predsa len, cez Vianoce dostáva žlčník najviac zabrať, kombinácia alkohol, tuk a biely cukor je preň vážne bomba. Škoda, že nevie rozprávať, povedal by ti. Alebo zabolí. Preto peč tento rok tak, aby bolo tebe a tvojmu telu dobre a aby si si sviatky parádne užila a mohla si bez výčitiek zamaškrtiť :)
Tak pozdravuj doma, a nezabudni, tento rok žiadne predsavzatia! Ked pečieš (a varíš) zdravo, nepotrebuješ ich :)
- Ingrediencie
- 130 g pomleté vlašské orechy
- 100 g špaldová celozrnná múka
- 100 g špaldová hladká múka T610
- 5 PL olivový olej
- 100 g maslo
- 80 g hnedý cukor
- jeden vanilkový struk (teraz ho nájdete v každom väčšom supermarkete za 2,70E)
- Postup
- Všetky suché ingrediencie premiešame v miske
- Vanilkový struk rozrežeme na polovicu, nožom vyberieme dužinu a hodíme ju do roztopeného masla s olejom, aby sa uvoľnila aróma. Prilejeme do suchej zmesi. a všetko zamiešame dohromady.
- Cesto plníme do foriem na rožteky (najlepšie silikónových) alebo do formičiek na medvedie labky.
- Pečieme asi 10 minút na 170 C a po vychladnutí opatrne vyklopíme, pečivo je krehké. Sladké a veselé :)