Celozrnné vanilkové rožteky

15.12.2013 13:20

Čau Danka!

Dúfam, že sa máš dobre. A tvoj žlčník tiež. Dávaj naň pozor, nech sa ti už nepripomína. Ale keďže Vianoce sú len raz za rok, a ty určite dostaneš chuť na sladké, tu je pre teba recept na sladokosti, ktoré môžeš :) A ktoré tvoje telo bez obáv zvládne stráviť. Vyhni sa tukovému presladenému pečivu, nikdy nepoužívaj v koláčoch žiaden magrarín, ani biely cukor, a ani veľa masla nie, nahraď ho olivovým olejom. Predsa len, cez Vianoce dostáva žlčník najviac zabrať, kombinácia alkohol, tuk a biely cukor je preň vážne bomba. Škoda, že nevie rozprávať, povedal by ti. Alebo zabolí. Preto peč tento rok tak, aby bolo tebe a tvojmu telu dobre a aby si si sviatky parádne užila a mohla si bez výčitiek zamaškrtiť :)

Tak pozdravuj doma, a nezabudni, tento rok žiadne predsavzatia! Ked pečieš (a varíš) zdravo, nepotrebuješ ich :)

 

  • Ingrediencie
  •  
  • 130 g  pomleté vlašské orechy
  • 100 g špaldová  celozrnná múka 
  • 100 g špaldová  hladká múka T610
  • 5 PL olivový olej
  • 100 g maslo
  • 80 g hnedý cukor
  • jeden vanilkový struk (teraz ho nájdete v každom väčšom supermarkete za 2,70E)
  •  
  • Postup
  •  
  • Všetky suché ingrediencie premiešame v miske
  • Vanilkový struk rozrežeme na polovicu, nožom vyberieme dužinu a hodíme ju do roztopeného masla s olejom, aby sa uvoľnila aróma. Prilejeme do suchej zmesi. a všetko zamiešame dohromady.
  • Cesto plníme do foriem na rožteky (najlepšie silikónových) alebo do formičiek na medvedie labky.
  • Pečieme asi 10 minút na 170 C a po vychladnutí opatrne vyklopíme, pečivo je krehké. Sladké a veselé :)
  •