Čučoriedkové muffinky z celozrnnej múky
02.08.2013 14:56Moje najobľúbenejšie ovocie sú čučoriedky. Viem ich zjest „za kýbel“ a milujem celozrnné lievance alebo koláče s nimi. Keď mi kolegynka v práci povedala, že majú doma čučoriedkovú farmu, nemusela pokračovať ďalej :) Kúpila som celé kilo, a nevedela som sa dočkať, až z nich niečo ukuchtím. Väčšinu sme síce zjedli v surovom stave, no ostalo aj na pečenie!
Vyskúšajte muffiny, cesto sa podarí vždy a ak aj doma nemáte čučoriedky, pridajte iné bobuľové ovocie napríklad maliny alebo černice. A verte mi, čučoriedky sú sila! Pomáhajú pri zápale močového mechúra, majú antibakteriálne účinky - zabraňujú šíreniu bakteriálnej nákazy a zabraňujú prichytávaniu bakterií k bunkám. Zmierňujú problémy pri trávení. Zlepšujú dokonca ostrosť zraku a sivý zákal. Pomáhajú rozpúšťať obličkové kamene vďaka obsahu kyseliny chinovej, odporúčajú sa aj pri cukrovke, hypertenzií, akrérioskleróze a chorobách sietnice oka.
Doteraz netuším, načo bol taký veľký boom okolo ovocia acai, keď sú naše slovenské čučoriedky taká istá bomba ako toto predražené cudzokrajné ovocie, na ktoré náš imunitný systém navyše ani nie je ani zvyknutý.
Hor sa do pečenia dobroty na víkend!
- INGREDIENCIE cca 12 koláčikov
- 1 hrnček celozrnnej múky
- 1/2 hrnčeka jemných ovsenných vločiek
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 2 KL kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 2 vajíčka
- 50 g roztopeného masla
- 2 až 4 lyžičky vlažnej vody podľa potreby
- 250 g - 300 g čučoriedok
- POSTUP
- Vajíčka vyšlaháme s hnedým cukrom na penu, postupne pridávame roztopené maslo, vodu a nakoniec múku s kypriacim práškom premiešané spolu.
- Cesto by malo byť skôr riedke. Nakoniec primiešame zľahka čučoriedky.
- Pridávajte vždy dostatočné množstvo, aby boli muffinky šťavnaté a plné ovocia. Po lyžičkách dávkujeme do foriem, najlepšie sú silikonóve, dobre držia tvar.
- Pečieme na 170 C asi 25 minút, hotové sú keď „sa zdvihnú“, majú zlatú farbu a po prepichnutí drevenným špáratkom sa naň cesto neprilepí.