Grétkin ovocný kus – kus
17.11.2012 18:57Dá sa pripravovať na sladko či na slano, ja sladkú variantu zbožňujem. A tak isto aj naše 16 mesačné krsniatko Grétka
Hodí sa doň drobné bobuľové ovocie, najlepšie sezónne. V lete napríklad čučoriedky, ríbezle, maliny, černice, jahody, na jeseň skúste hrozno (najlepšie domáce – je sladšie, no ak nemáte, môže byť aj stolové), hrušky, môžete vyskúšať aj exotické granátové jabĺčko...
Skúste spraviť túto pochúťku deťom ako sladký obed - zjedia kopec vitamínov a celozrnný kus kus sa postará o to aby boli sýte. Oveľa zdravšia varianta ako buchty s lekvárom, z ktorých nič nemajú, no nie?
Tu je môj obľúbený spôsob prípravy.
INGREDIENCIE
- na 4 porcie:
- 1 šálka celozrnného kus kusu
- 2 šálky vody
- Škorica
- 1 PL medu/rapadury
- Ovocie: drobné ovocie, hrozno, granátové jabĺčko...
- Na sirup:
- ringloty
- 1 PL medu
- 150 ml vody
- Kus kus zalejeme vriacou vodou, privedieme k varu a odstavíme.
-
- Pridáme ½ kávovej lyžičky škorice a jednu lyžicu medu. Premiešame a necháme napučať pod pokrievkou asi 15 minút.
-
- Ovocie umyjeme/ošúpeme/nakrájame. Hrozno môžete prekrojiť aj na polovice.
-
- Pripravíme si sirup: Ringloty nakrájame na drobné kúsky, dáme do hrnčeka a zalejeme vodou. Privedieme k varu, no nevaríme, aby sme nestratili cenné látky a vitamíny. Odstavíme zo sporáka a primiešame 1 PL medu.
-
- A je tu finále – do napučaného kus kusu primiešame nakrájané, umyté ovocie, naberieme na tanier a vrch posypeme ringlotami a polejeme sirupom. Je to lahoda!
-