Grétkin ovocný kus – kus

17.11.2012 18:57

Dá sa pripravovať na sladko či na slano, ja sladkú variantu zbožňujem. A tak isto aj naše 16 mesačné krsniatko Grétka

Hodí sa doň drobné bobuľové ovocie, najlepšie sezónne. V lete napríklad čučoriedky, ríbezle, maliny, černice, jahody, na jeseň skúste hrozno (najlepšie domáce – je sladšie, no ak nemáte, môže byť aj stolové), hrušky, môžete vyskúšať aj exotické granátové jabĺčko...

Skúste spraviť túto pochúťku deťom ako sladký obed - zjedia kopec vitamínov a celozrnný kus kus sa postará o to aby boli sýte. Oveľa zdravšia varianta ako buchty s lekvárom, z ktorých nič nemajú, no nie?

Tu je môj obľúbený spôsob prípravy.

INGREDIENCIE

  • na 4 porcie:
  • 1 šálka celozrnného kus kusu
  • 2 šálky vody
  • Škorica
  • 1 PL medu/rapadury
  • Ovocie: drobné ovocie, hrozno, granátové jabĺčko...
  • Na sirup:
  • ringloty
  • 1 PL medu
  • 150 ml vody
  • Kus kus zalejeme vriacou vodou, privedieme k varu a odstavíme.
  • Pridáme ½ kávovej lyžičky škorice a jednu lyžicu medu. Premiešame a necháme napučať pod pokrievkou asi 15 minút.
  • Ovocie umyjeme/ošúpeme/nakrájame. Hrozno môžete prekrojiť aj na polovice.
  • Pripravíme si sirup: Ringloty nakrájame na drobné kúsky, dáme do hrnčeka a zalejeme vodou. Privedieme k varu, no nevaríme, aby sme nestratili cenné látky a vitamíny. Odstavíme zo sporáka a primiešame 1 PL medu.
  • A je tu finále – do napučaného kus kusu primiešame nakrájané, umyté ovocie, naberieme na tanier a vrch posypeme ringlotami a polejeme sirupom. Je to lahoda!
  1.