Grilovaný karfiol

22.01.2013 14:54

Mám rada začiatky týždňa. Aj keď ranné vstávanie dá vždy zabrať (dnes sme zase zaspali - tie moje budíky), milujem pocit, že mám toho ešte veľa pred sebou. A rada si plánujem. Nielen čas v práci a po práci, ale posledný rok aj jedlo :) Vzhľadom na to, že som fast foody a denné menu na obed v reštauráciách úplne vylúčila, takmer každý deň premýšlam nad tým, čo mi dá silu a energiu zajtra. A teším sa z toho! Jednoducho som si zvykla cítiť sa dobre a mať energiu počas celého dňa. Viem, že to znie ako reklama :) No pamätám si časy, keď som ráno utekala do práce, bez raňajok, o pol jedenástej sa mi už od hladu zahmlievalo pred očami a ledva som sa dovliekla do reštaurácie, kde som si dala prvé menu, ktoré bolo a bolo mi jedno čo to je, hlavne nech už jem. No a na ten ťažký a nepríjemný pocit plného žalúdka, keď som sa poťažky zdvihla od stola som si zvykla a myslela si, že je to normálne. Jedlo ma dokonale uspalo, takže keď som prišla zase do práce nič sa mi nechcelo a nevedela som vydržať, kým mi padne. Samozrejme, pocit hladu sa dostavil znova asi do dvoch hodín poobede, a na večeru by som zjedla aj vola.

Dnes sa na sebe už len smejem :) A za tých 10 minút, čo si v hlave rozplánujem čo budem mať zajtra (nielen!) na obed a pol hodinku, kým si to doma pripravím mi ten pocit pozitívnej energie, sily počas celého dňa, pocitu vyváženosti a vitality určite stojí. A pocit, že chudnutie je takto úplne ľahké je na tom najlepší.

A tak každé ráno vezmem tašku s ovocím na raňajky, celozrnným pečivom na desiatu, zdravým obedom v krabičke, jogurtom na olovrant a s nakrájaným kalerábom alebo cherry rajčinami v prípade hladu poobede...A cítim sa super! (a včera mi Peťo povedal že aj vyzerám, musím mu veriť :))

Poviem vám, že včera mi trvalo 35 minút, kým som si spravila grilovaný karfiol so zemiakmi a pripravila desiatu, ovocie a jogurt do práce. To je jeden seriál pred telkou! Vám to bude trvať ešte menej, keďže  vymýšlať už nemusíte (to spravím ja za vás na fitreceptoch:)

No a ten karfiol si vážne dajte, je z čeľade kapustovitých, a obsahuje mnoho látok, napríklad indoly, ktoré právom dali tejto skupine zaslúženú povesť silného bojovníka proti rakovine. Karfiol je vhodný ako príloha k akémukoľvek mäsu, ale možno ho podávať aj samostatne ako ľahký obed či večeru. Dodá telu množstvo biolátok, vitamíny B 12, B 9, vitamín H, C, 14 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov a 18 aminokyselín. Minimálny obsah sacharidov, tukov, nizkokalorickosť a močopudnosť robia z karfiolu ideálnu potravinu pri redukčnej diéte. Tak zajtra na obed?

 

  • INGREDIENCIE (2-3 porcie):
  •  
  • 1 ks stredne veľkého karfiolu
  • 3 ks zemiakov
  •  
  • na potretie:
  •  
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • červená paprika
  • drvená rasca
  • cesnak
  • pertžlenová vòa
  • soľ
  •  
  • POSTUP:
  •  
  • Karfiol rozdelíme na ružičky, umyjeme a dáme variť asi na 10 minút do vriacej, neosolenej vody, aby príliš nezmäkol. Zemiaky najrájame na mesiačiky a varíme zvlášť, tiež asi 10 minút. Karfiol vyberieme na pekáč a pomocou maslovničky potrieme zmesou oleja a korenín. Na druhú polovicu pekáča nasypeme predvarené zemiaky, posypeme soľou a kmínom.
  • Necháme asi 10 minút zapiecť. Môžete si spraviť aj kašu, je to na vašej chuti.
  • Tak enjoy!