Hráškova kaša s restovanou mrkvou a tymiánom podľa Aďky

17.11.2012 18:11

Túto kašu si pripravím vždy, keď mám chuť na niečo sýte, a keď cítim že potrebujem „dobiť baterky.“ Hrach je totiž , je totiž skvelým rastlinným zdrojom bielkovín. V dobách, kedy bolo mäso na tanieri ťažko pracujúcich ľudí vzácne, hrach bol spolu so šošovicou, jednou z najdôležitejších potravín. Zelené guľôčky hrášku sú prekvapivo bohatou zásobárňou látok, ktoré podporujú tvorbu svaloviny, posilňujú nervy a sú skvelým zdrojom energie a vitality, a to nielen pre deti vo vývine a športovcov. Najlepšie na recepte je to, ze s týmto jedlom nie je takmer žiadna práca a počas toho ako sa robí máte čas na kopu iných vecí, kedže kašu stačí počas varenia iba zopár krát premiešat. Poďme na recept!

  • 1 šálka suchého hrachu (žltý)
  • 4 šálky vody
  • 2 menšie zemiaky
  • 4 stredne veľké mrkvy
  • Soľ, čierne korenie
  • Pár vetvičiek tymiánu
  • Olivový olej
  • Obyčajné maslo (najlepšie v BIO kvalite)
  •  
  • Ingrediencie pre zdravie:
  • Hrach
  • Mrkva

POSTUP

  • Hrášok umyjeme, vysypeme do hrnca, a vlejeme vodu
  • Privedieme k varu, pridáme zemiaky nakrájané na drobné kúsky
  • Následne necháme variť na miernom ohni asi 45 minút – pokiaľ sa hrášok úplne nerozvarí – asi takto a tesne pred koncom pridáme soľ (podľa chuti), mleté čierne korenie, a asi 1 PL obyčajného masla, ktoré kašu krásne zjemní
  • Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú zmes bez hrudiek
  • Počas varenia kaše si pripravíme mrkvu – ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky
  • Na panvici zohrejeme olivový olej, a mrkvu na ňom opražíme spolu s vetvičkami tymiánu. Ako alternatívu miesto mrkvy možete použit aj cibuľku, ktorú nakrájate najemno a speníte na oleji.
  • Vualaaa, krásne farebné jedlo a ešte k tomu chutné a plné bielkovýn a živín – mňam!