Hráškova kaša s restovanou mrkvou a tymiánom podľa Aďky
17.11.2012 18:11Túto kašu si pripravím vždy, keď mám chuť na niečo sýte, a keď cítim že potrebujem „dobiť baterky.“ Hrach je totiž , je totiž skvelým rastlinným zdrojom bielkovín. V dobách, kedy bolo mäso na tanieri ťažko pracujúcich ľudí vzácne, hrach bol spolu so šošovicou, jednou z najdôležitejších potravín. Zelené guľôčky hrášku sú prekvapivo bohatou zásobárňou látok, ktoré podporujú tvorbu svaloviny, posilňujú nervy a sú skvelým zdrojom energie a vitality, a to nielen pre deti vo vývine a športovcov. Najlepšie na recepte je to, ze s týmto jedlom nie je takmer žiadna práca a počas toho ako sa robí máte čas na kopu iných vecí, kedže kašu stačí počas varenia iba zopár krát premiešat. Poďme na recept!
- 1 šálka suchého hrachu (žltý)
- 4 šálky vody
- 2 menšie zemiaky
- 4 stredne veľké mrkvy
- Soľ, čierne korenie
- Pár vetvičiek tymiánu
- Olivový olej
- Obyčajné maslo (najlepšie v BIO kvalite)
- Ingrediencie pre zdravie:
- Hrach
- Mrkva
POSTUP
- Hrášok umyjeme, vysypeme do hrnca, a vlejeme vodu
-
- Privedieme k varu, pridáme zemiaky nakrájané na drobné kúsky
-
- Následne necháme variť na miernom ohni asi 45 minút – pokiaľ sa hrášok úplne nerozvarí – asi takto a tesne pred koncom pridáme soľ (podľa chuti), mleté čierne korenie, a asi 1 PL obyčajného masla, ktoré kašu krásne zjemní
-
- Všetko rozmixujeme ponorným mixérom na jemnú zmes bez hrudiek
-
- Počas varenia kaše si pripravíme mrkvu – ošúpeme a nakrájame na tenké pásiky
-
- Na panvici zohrejeme olivový olej, a mrkvu na ňom opražíme spolu s vetvičkami tymiánu. Ako alternatívu miesto mrkvy možete použit aj cibuľku, ktorú nakrájate najemno a speníte na oleji.
-
-
Vualaaa, krásne farebné jedlo a ešte k tomu chutné a plné bielkovýn a živín – mňam!