Jablkový koláčik s hrozienkami a orechami poliaty horkou čokoládou

07.10.2013 09:27

Cez víkend doma vždy pečieme. Nedeľný koláčik musí byť :) A čo môže byť lepšie ako sezónny, z domácich jabĺčok a orechov? Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Tie majú obrovský význam pre správne fungovanie nášho mozgu a nervovej sústavy. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík , fosfor, draslík a mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu. Jabĺčka sú zase vo výžive poklad. Ak ho budete mať denne na jedálnom lístku, určite sa vyhnete mnohým chronickým zdravotným problémom. Jablko obsahuje až trinásť rozličných vitamínov  - A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou,preto  by sme mali jablká strúhať neošúpané, ale iba tie domáce, nestriekané.

Inak, tak rýchlo som mala tento koláč hotový, že som ani nestihla odfotiť postup :) Napíšem vám teda podrobný postup, no nič zložité na tom nie je, celý koláč spravíte „v jednej miske“.

 

  • INGREDIENCIE
  •  
  • 4 vajíčka
  • 100 g hnedého cukru
  • 1/2 balíka kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 PL vody
  • 5 PL mletých vlašských orechov
  • 6 PL celozrnnej ražnej múky
  • 300 g strúhaných jabĺk so šupkou (ak sú domáce) premiešaných so škoricou
  • 100 g hrozienok
  • horká čokoláda na poliatie

 

POSTUP

Vajíčka vyšlaháme celé na jemnú penu, trvá to asi 10-15 minút. Pridáme cukor a stále šľaháme do zhustnutia. Postupne pridáme kypriaci prášok do pečiva, vodu a olivový olej a stále šlaháme. Mixér odstavíme, vezmeme varešku a postupne jemne a opartne zamiešame mleté oriešky a ražnú múku. Cesto by malo mať konzistenciu piškótoveho cesta, ani riedke ani husté. Nakoniec primiešame postrúhané jablká so škoricou a hrozienka. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečienie a pečieme asi 30 minút na 170 C. Po vychladnutí polejeme horkou 70% čokoládou.