Jesenná fazuľová polievka
18.11.2012 21:17Fazuľa je ďalším zdrojom rastlinných bielkovín, je sýta a veľmi výživná. Obsah proteínov je od 21% do 24%, čím je porovnateľný s potravinami živočíšneho pôvodu. Najľahšie stráviteľné sú proteíny čiernej fazule, potom červenej a bielej. Fazuľa je veľmi bohatá na rastlinnú vlákninu, pomáha v prevencií proti zápche a znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Je to zdroj kyseliny listovej a železa, a niacínu a kyseliny pantoténovej, ktoré sú dôležité pre zdravú pokožku. V krajinách, kde je tradíciou hlavné jedlo zo strukovín, teda z fazule, šošovice alebo cíceru, je aj nízky výskyt úmrtí na infarkt. Fazuľa je ideálnou potravinou pre ľudí s vysokúm krvným tlakom pre minimum sodíka a vysoký podiel draslíka.
Do fazuľovej polievky obvykle pridávam, čo doma nájdem, no najlepšia je takto:
INGREDIENCIE:
- Na 1 l vody:
- 1 šálka fazule (vopred namočenej v studenej vode)
- Koreňová zelenina: mrkva, pertžlen, zeler, cibuľa
- Zelerová vňať
- Bobkový list
- 1 ks zeleninvý bujón v BIO kvalite
-
soľ
- Fazuľu namočíme deň vopred do studenej vody, ľahšej stráviteľnosti.
-
- Vodu zlejeme, nasypeme do hrnca, zelejeme vodou a varíme (v neosolenej vod) asi 1 hodinu. Ak je treba, prileivame vodu. Po cca 1 hodine, keď fazuľa začína mäknúť, prisypeme nakrájanú zeleninu, spolu s cibuľou, a zelerovou vňaťou.
-
- Pridáme bobkový list, bujón, osolíme a varíme ešte asi ½ hodinu.
-
- Hotová polievka vyzerá a chutí skvele!
-