Kalerábová prečisťujúca polievka s pohánkovými knedličkami

20.02.2013 13:48

Opäť je čas odľahčiť sa, prečistiť organizmus od toxických nánosov a dať telu výživnú bombu v podobe vitamínov a minerálov, ktoré stopercentne zúžitkuje. Zima bola dlhá, nenechajte sa ňou ale vysiliť a bojujte proti únave tými správnymi jedlami. Ja zeleninové polievky milujem, lebo sa po nich vždy lepšie cítim, a správne mi naštartujú metabolizmus.  Vždy si vymýšlam ich variácie, podľa toho, akú zeleninu mám v chladničke, a tentorkát som natrafila na kaleráb. Kaleráb posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám, zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu. Znižuje riziko hormonálnych druhov rakoviny ako je rakovina prsníka a maternice, je vhodný pri liečbe diabetu, problémov s trávením, žltačky a ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení.

 

  • INGREDIENCIE
  • 1 väčší kaleráb
  • 1 väčšia mrkva
  • Olivový olej
  • 0,75 – 1 l vody
  • Bio vegeta bez glutamanu sodného
  • Soľ
  • Petržlenová vňať
  •  
  • Na knedličky:
  • Pohánková krupica
  • 1 celé vajíčko
  • 1 plná KL domácej masti alebo masla
  •  
  • POSTUP:
  •  
  • Kaleráb a mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubšie rezance. Do hrnčeka nalejeme asi 3 PL olivového oleja a orpažíme. Prilejeme horúcu vodu a dochutíme soľou a vegetou. Varíme asi 10 minút na slabom ohni.
  • Pohánkovú krupicu zmiešame s vajíčkom a maslom tak, aby nám vzniklo cesto, z ktorého budeme dvoma lyžičkami tvarovať halušky.
  • Tie opatrne ponárame do vriacej polievky a varíme ešte 5 minút.
  •  
  • Po odstavení pridáme petržlenovú vňať. Dobrú chuť!