Kalerábová prečisťujúca polievka s pohánkovými knedličkami
20.02.2013 13:48Opäť je čas odľahčiť sa, prečistiť organizmus od toxických nánosov a dať telu výživnú bombu v podobe vitamínov a minerálov, ktoré stopercentne zúžitkuje. Zima bola dlhá, nenechajte sa ňou ale vysiliť a bojujte proti únave tými správnymi jedlami. Ja zeleninové polievky milujem, lebo sa po nich vždy lepšie cítim, a správne mi naštartujú metabolizmus. Vždy si vymýšlam ich variácie, podľa toho, akú zeleninu mám v chladničke, a tentorkát som natrafila na kaleráb. Kaleráb posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám, zabezpečuje mentálnu sviežosť a koncentráciu. Znižuje riziko hormonálnych druhov rakoviny ako je rakovina prsníka a maternice, je vhodný pri liečbe diabetu, problémov s trávením, žltačky a ako prevencia srdcovo-cievnych ochorení.
- INGREDIENCIE
- 1 väčší kaleráb
- 1 väčšia mrkva
- Olivový olej
- 0,75 – 1 l vody
- Bio vegeta bez glutamanu sodného
- Soľ
- Petržlenová vňať
- Na knedličky:
- Pohánková krupica
- 1 celé vajíčko
- 1 plná KL domácej masti alebo masla
- POSTUP:
- Kaleráb a mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubšie rezance. Do hrnčeka nalejeme asi 3 PL olivového oleja a orpažíme. Prilejeme horúcu vodu a dochutíme soľou a vegetou. Varíme asi 10 minút na slabom ohni.
- Pohánkovú krupicu zmiešame s vajíčkom a maslom tak, aby nám vzniklo cesto, z ktorého budeme dvoma lyžičkami tvarovať halušky.
- Tie opatrne ponárame do vriacej polievky a varíme ešte 5 minút.
- Po odstavení pridáme petržlenovú vňať. Dobrú chuť!