Krémová tekvicová polievka z bielej tekvice bez mlieka
16.07.2014 16:33Ak jej máte v záhrade tak veľa ako ja, určite rozmýšlate, čo z nej spravíte. Ak ste si ju kúpili na trhu, leží vám v chladničke, a hľadáte recept ako ju spraviť, tiež rozmýšľate. A ak z nej chcete spraviť polievku, ale nemôžete mlieko – parí sa vám z hlavy! Z hokaido je to pohoda, ale z tejto bielej – aá, uuuuplnáááá pohoda tiež. Proste tam to mlieko nedajte. Dajte viac tekvice, to spraví tú správnu hustotu, bielu farbu už máme, a na zjemnenie môžete použiť trošku sójovej alebo ovsenej smotany. Inak, domácu ovsenú smotanu si môžete spraviť aj doma, večer namočíte vločky a na druhý deň rozmixujete :)
Ak chcete trošku experimentovať, pridajte do polievky roztlačený cesnak, vznikne krásna krémová cesnačka! Podávajte s parmezánovými alebo cesnakovými krutónmi a s lístkami šalvie, je to zážitok pre oči aj chuťové poháriky.
- Ingrediencie:
- Väčšia biela tekvica
- 3 PL olivového oleja
- 1l vývaru
- Sójová alebo ovsenná smotana
- Soľ
- Čierne korenie
- Cesnak (ak chcete cesnačku)
- Celozrnná bageta na krutóny
- Postup:
- Bielu tekvicu umyte a ošúpte. Postrúhajte a v hrnci trochu rozohrejte olej. Tekvicu na ňom trochu poduste a zalejte vývarom.
- Ja si robím vývar vždy do mrazničky – to čo ostane z nedelnej polievky (!ešte v nedeľu) precedím a prelejem do plastovej misky v ktorej mám pripravený sáčok, presuniem do mrazničky, na druhý deň z krabičky vytiahnem zamrazenú kocku v sáčku a krabičku môžem znova použiť. Postupne sa mi takýchto kociek v mrazáku zbiera a ja len vyťahujem keď potrebujem na rizoto alebo ako základ polievok. Je to vážne praktické.
- Varíme do zmäknutia tekvice, asi 20 - 30 minút, nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom a prilejeme sójovú smotanu. Ak chcete cesnačku, pridajte aj cesnak J Osolíme, okoreníme a podávame s kruónmi, ktoré sme si spravili z bagety a upiekli v rúre na 170 C asi 10 minút. Môžeme ich potrieť cesnakom alebo poprášiť parmezánom. Dobrú chuť!
- t