Makový koláč so slivkami a orieškami
02.09.2013 19:42Niekedy počúvam koláče. Ja viem, že je to smiešne, počúvať koláče. Ale robím to len niekedy, keď sa mi podaria a pekne voňajú. Vtedy treba chvíľku počkať kým vychladnú, odkrojiť jeden kúsok a dať ho blízko k uchu. A keď už tam je, jemne ho stlačiť. Tak dva-tri krát. Šumíí. A aj tento vám zašumí a ja mám najradšej tie, čo šumia. Vtedy viem, že cesto je vlhké, bublinkové, jemné, nadýchané, čerstvé a že sa podarilo. Nie je vôbec tuhé vďaka tomu, že v ňom je viac maku a orieškov ako múky a dobre vymiešané vajíčka. Ovocie ho spraví naozaj štavnatým a to, či je dobrý, a či sa naozaj podaril, zistíte podľa toho, či stihne vychladnúť :) Ten môj nestihol, tak myslím, že to včera vyšlo. Skúste si ho aj vy zajtra vypočuť :)
- INGREDIENCIE: 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, znásobte dávku
- 3 celé vajíčka
- 70 g cukru
- 2 PL olivového oleja
- 6 PL maku –mletý
- 3 PL mletých lieskovcov
- 5 PL celozrnnej múky
- 1,5 KL kypriaceho prášku bez fosfátov
- 500 g prepolených sliviek
- POSTUP:
- Základom je, aby sme vajíčka vymiešali na tuhú penu, trvá to viac minút, cca 10 minút sa mieša plus ďalších 5 po pridaní hnedého cukru. Keď je pena hotová, prilejeme počas miešania ešte 2 PL olivového oleja. Potom pomaly primiešavame mletý mak oriešky a kypriaci prášok do pečiva. Jemne s vareškou alebo lyžičkou premiešavame a postupne prisipávame múku.
- Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie
- a poukladáme nakrájané slivky. Pečieme cca 30 minút na 170 C.
- Mňam!
- Tu som este zachytila posledné kúsky, ktoré ostali :)