Makový koláč so slivkami a orieškami

02.09.2013 19:42

Niekedy počúvam koláče. Ja viem, že je to smiešne, počúvať koláče. Ale robím to len niekedy, keď sa mi podaria a pekne voňajú. Vtedy treba chvíľku počkať kým vychladnú, odkrojiť jeden kúsok a dať ho blízko k uchu. A keď už tam je, jemne ho stlačiť. Tak dva-tri krát. Šumíí. A aj tento vám zašumí a ja mám najradšej tie, čo šumia. Vtedy viem, že cesto je vlhké, bublinkové, jemné, nadýchané, čerstvé a že sa podarilo. Nie je vôbec tuhé vďaka tomu, že v ňom je viac maku a orieškov ako múky a dobre vymiešané vajíčka. Ovocie ho spraví naozaj štavnatým a to, či je dobrý, a či sa naozaj podaril, zistíte podľa toho, či stihne vychladnúť :) Ten môj nestihol, tak myslím, že to včera vyšlo. Skúste si ho aj vy zajtra vypočuť :)

 

  • INGREDIENCIE: 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, znásobte dávku
  •  
  • 3 celé vajíčka
  • 70 g cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 6 PL maku –mletý
  • 3 PL mletých lieskovcov
  • 5 PL celozrnnej múky
  • 1,5 KL kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 500 g prepolených sliviek
  •  
  • POSTUP:
  • Základom je, aby sme vajíčka vymiešali na tuhú penu, trvá to viac minút, cca 10 minút sa mieša plus ďalších 5 po pridaní hnedého cukru. Keď je pena hotová, prilejeme počas miešania ešte 2 PL olivového oleja. Potom pomaly primiešavame mletý mak oriešky a kypriaci prášok do pečiva. Jemne s vareškou alebo lyžičkou premiešavame a postupne prisipávame múku.
  • Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie
  • a poukladáme nakrájané slivky. Pečieme cca 30 minút na 170 C. 
  • Mňam!
  • Tu som este zachytila posledné kúsky, ktoré ostali :)
  •