Malinovo – ríbezľové lievance

13.02.2013 10:10

Tento rýchly a vo finále vynikajúci zdravý dezert som si vymyslela, keď som mala chuť na sladké a nechcela som zaťažiť organizmus zbytočným cukrom. Lievance nepovažujem iba za dezert, pripravujem ich aj ako raňajky (a verte mi-sú fakt rýchle), takže sa perfektne hodia, hmmm – napríklad na Valentínske ráno? :) Pretože sú plné proteínov, vlákniny, vitamínov a ovocia poskytujú dostatočnú energiu pre skvelý začiatok dňa! Postup je jednoduchý, cesto máte hotové za pár minút, na malom tanieriku vyzeraju úúžasne čo určite ocenia aj vaši najnáročnejší hladoši!

P.S.: Keď som po prvy krát spravila tento dezert priateľom, nevedeli čo povedať, chvíľku čakali, kým nová chuť prenikne chuťovými pohárikmi a nakoniec zhodnotili slovkom-výýborné! Lievance majú naozaj neobyčajnú chuť a spolu s džemom alebo ovocím nie sú také presladené ako obyčajné dolky. Chuť sladkého dezertu spraví horká čokoláda, ktorá je v spojení s ovocím príjemne sladučká. V dnešnej dobe sme zvyknutí na dve až tri chute, všetky dezerty sú jednoducho sladké, citiť z nich cukor a žiadna iná chuť už nevynikne. Vyskúšajte túto dobrotu a objavte more nových chutí, o ktorých ste možno doteraz nevedeli, že existujú – už nikdy nebudete chcieť iné!

 

  • INGREDIENCIE (cca 15 kusov)
  •  
  • 200 ml vody
  • 3 PL sojoveho mlieka
  • 10-11 lyžíc celozrnnej múky (špaldovej)
  • ½ balíka kypriaceho prášku bez fostátov
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • mrazené alebo čerstvé bobuľové ovocie (ríbezle/maliny/čučoriedky) alebo bio džem čučoriedkový (Greentree cafe)
  • 2-3 PL hnedého cukru/medu (podľa chuti)
  • 70%  horká čokoláda
  • 2 – 3 KL Solamylu rozpustené vo vode

 

  • POSTUP
  •  
  • V odmerke zmiešame vodu so sójovým mliekom. Nevadí, ak nám vzniknú hrudky, všetko sa spolu aj tak premieša mixérom. Pridáme ostatné ingrediencie - múku, vajíčka a miešame mixérom asi 3 minúty. Na zaver pridáme štipku soli a kypriaci prášok a znova miešame ešte asi pol minúty.
  •  
  • Panvicu vymastíme kvapkou olivového oleja alebo kokosového tuku, cesto nalejeme do otvorov na lievance a pomaly pečieme na nízkej teplote z oboch strán. V dobrom ceste sa po celej ploche lievanca spravia bulinky (ak sa nerobia, pridajte ešte kypriaci prášok- a nebudú sa ani lepiť)
  •  
  • Pripravíme si ovocie: Do malého hrnčeka vysypeme ovocie, prisypeme cukor alebo med a zohrejeme. V malom poháriku si rozmiešame Solamyl s vodou, stačí v 0,5 dl vody a vylejeme do ovocnej zmesy. Miešame až do zhustnutia. Ak sa vám zdá zmes málo hustá, pridajte ešte Solamyl.
  •  
  • Hotové dolky potrieme hrubšou vrstvou ovocia a poukladáme na seba. Polejeme horkou čokoládou, ktorú sme predtým roztopili vo vodnom kúpeli. Nádherný a chutný dezert je na svete!