Mrkvová slávnostná torta ala Zuzka

03.12.2012 20:42

Rada sa stretávam s priateľmi a milujem, keď ich môžem pohostiť a ukázať im niečo z mojej kuchyne. Minulý týždeň sme mali babinec, bolo nás 8 a nevideli sme sa snáď niekoľko mesiacov! Preto som sa tešila, keď som baby pozvala ku mne na „vínko a koláčik“ :) Vínko bolo už v chladničke, ale čo s koláčom? Napadlo ma jediné – musí byť perfektný! A zdravý, veď sme celé leto chodili na crossfit. A preto som sa rozhodla pre ľahký, rýchly, chutný a zdravý...mrkvový koláč!  A inak, tento recept mám od Peťovej mamy (Zuzky), a odkedy som ho ochutnala u nej, pečiem ho pri každej príležitosti. Musíte ho vyskúšať!

Mrkva pomáha pri chorobách sietnice a očí, pri kožných problémoch, gastritíde, prekyslenom organizme, a aj ako prevencia rakoviny. Hrozienka obsahujú ľahko vstrebateľné železo, vápnik a fosfor, dôležité minerály. Sušené slivky obsahujú rozpustnú vlákninu, preto sa po zjedení cítite dlhšie sýti. Tak isto si zachovávajú cenné kartenoidy aj v sušenej podobe. Mandle sú jediné zásadité orechy a obsahujú, ako všetky oriešky Omega 3 mastné kyseliny, ktoré sú pre nás nevyhnutné. 100 gramov mandlí navyše obsahuje cca ¼ odporúčanej dennej dávky vápnika.

Rapadura: Rapadura sa vyrába šetrným sušením trstinovej šťavy. Vyniká skvelou, karamelovou chuťou. Je vhodná na pečenie a varenie, pri sladení dezertov, kávy a čaju. V prípade RAPADURY sa zahustená trstinová šťava suší na plátoch a potom jemne melie. RAPADURA je teda sušená trstinová šťava, v ktorej zostávajú všetky minerálne látky prítomné v trstinovej šťave. V priebehu celej výroby sa celá starostlivosť venuje tomu, aby boli zachované cenné vitamíny a stopové prvky. Obsah minerálnych látok v Rapadure je viac než 1,5 %. Narozdiel od bieleho rafinovaného cukru.

  • INGREDIENCIE
  • 4 vajíčka
  • 70 g hnedého cukru RAPADURA
  • 50 g masla (alebo 5 lyžíc olivového oleja)
  • 300 g mrkvy
  • 130 g mletých orechov
  • 80 g celozrnnej špaldovej múky
  • 1 PL škorice
  • ½ balíka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balík hrozienok
  • 1 balík sušených sliviek
  • Marhuľový džem
  • Mandľové lupienky

POSTUP

  • Žĺtky vymiešame s cukrom Rapadura, a postupne pridáme roztopené maslo.
  • Následne pomaly zamiešame mleté oriešky spolu s mrkvou,
  • a celozrnnú múku premiešanú s kypriacim práškom do pečiva a so škoricou, a sneh z bielkov. Nakoniec zľahka primiešame do cesta hrozienka a slivky, ktoré sme predtým pokrájali.
  • Nalejeme do formy na pečenie vystlanej papierom na pečenie a dáme do vopred vyhriatej rúry (170 C) asi na 35 – 40 minút. Takto vyzerá upečená torta :)
  • Nakoniec potrieme ešte teplý vrch koláča marhuľovým džemom a posypeme mandľovými lupienkami. Tadáaaa!