Rrafinovane nerafinovaný bazovo mätový sirup s limetkami

02.06.2013 22:03

Slniečko a vôňa bazových kvetov mi pripomenuli, že sa blíži leto. A keby som aj nešla von a celé dni pozerala doma do počítača, zistíla by som to tiež. Pripomenuli by mi to blogeri, a všetci tí, ktorí o sto šesť posledný týždeň zdielali fotky bazových kvetov a home made bazových sirupov. Povedala som si, že je načase to vyskúšať. A už som si aj niesla plnú „plátenku“ voňavých kvietkov domov. Na balkóne som ostrihala záhon mäty, medovky a stévie, nakrájala a odšťavila citróny a limetky, umyla bazu a celý proces sa mohol začať. Jasné, že som sirup robila z nerafinovaného trstinového cukru, a neľutujem, takú krásnu vôňu som z kupovaného sirupu nikdy necítila. Na 2 litre macerátu (výluhu) ide 2 kg hnedého cukru – (cca 3 Eur/1kg) plus 40g kyseliny citrónovej (cca 80 centov) z čoho vyjde asi 3 litre siruupu. Sa rovná J Za cca 2,26 Eur máte liter(!) krásneho voňavého bazového sirupu bez konzervantov, umelých sladidiel, éčok, aróm a hlavne z pravej bazy – kedže do kupovaných sirupov sa pridáva len trocha extraktu a tiež so zachovanými minerálmi z nerafinovaného cukru. Lepší za 2,26 NEKÚPITE :)

Trstinový cukor

Obsahuje jednoduché ovocné cukry – fruktózu a glukózu a čo je hlavné - minerálne látky. Získava sa odparovaním a kryštalizáciou a v dôsledku toho sa v ňom všetky prospešné látky uchovávajú a neničia tak ako pri rafinovaní klasického bieleho cukru. Označuje sa ako prírodný trstinový cukor.

Hnedý cukor

„Je vyrobený z bieleho cukru a zafarbený melasou. V našich podmienkach najčastejšie dostanete kúpiť hnedý cukor vyrobený z rafinovaného bieleho repného cukru dodatočným pridaním melasy,“ (MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy). Melasa podľa jeho slov dáva hnedému cukru minerály. Obsahuje ich 10 až 30-krát viac ako biely cukor.

Ak sa rozhodnete pre tento recept, určite nebudete ľutovať, hneď sme ho aj vyskúšali, je neskutočný!

 

  • INGREDIENCIE na 6 litrov
  • 20 – 25 kvetov bazy čiernej
  • 2 l prevarenej vychladnutej vody
  • 2 kg nerafinovaného trstinového cukru
  • 40 g kyseliny citrónovej
  • 2 ks odšťavených citrónov
  • 1 ks nakrájaného citrónu
  • Ľubovoľne: mäta, medovka, limetky
  •  
  • POSTUP
  • Bazu ostriháme z hrubých stopiek,
  • umyjeme a zalejeme vychladnutou prevarenou vodou. Pridáme nakrájané a odšťavené citróny, bilinky, prikrijeme a necháme lúhovať 24 hodín.
  • Po 24 hodinách bazu ručne vyžmýkame, precedíme, a nalejeme do väčšieho hrnca.
  • Pridáme 2 kg cukru a 40 g kyseliny citrónovej, necháme rozpustiť a varíme na miernom ohni asi 30 minút. Penu na vrchu na začiatku varenia zberáme lyžičkou alebo sitkom.
  • Ešte horúci lejeme do vopred dobre umytých fliaš alebo pohárov, a môžeme sterilizovať. Horúce flaše hneď preložíme do väčšieho hrnca s vriacou vodou (nepopáľte sa) a necháme v nej asi 15 – 20 minút. Vyberieme, môžeme otočiť hore dnom a necháme vychladnúť.
  • Držím vám palce :) !