Oliverova oriešková torta

01.02.2014 20:35

Neviem či viete, ale od minulého štvrtku som TETA! A prvý malkáč Oliver je tu na svete už s nami! Je krásny, vlastne teraz asi najkrajší z celej rodiny a ešte dlho bude. Už sa teraz tešim na všetky hry a zábavu s ním, ale na to si ešte celkom počkám. Teraz si zatial spokojne odfukuje, a ja vymýšlam, čo upiecť ako slávnostný dezert. Napadla ma torta, v ktorej ani nemusí byť múka, je plná orieškov a teda Omega 3, bez ťažkých krémov a smotán, ľahká a zdravá, a čo je najhlavnejšie - máte ju za pár minút, je úplne jednoduchá na prípravu. Nemusíte sa báť o svoju líniu, nie je v nej takmer žiaden tuk, a ak, tak zdravý, ktorý obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a ktorý naše telo vynikajúco zúžitkuje. Pustite sa do toho :) 

A ak má niekto niečo proti cukru - v koláči je hnedý, ktorý obsahuje melasu a teda v nej minerálne látky, ktoré naše telo potrebuje. Hnedý cukor nie je jed, pokiaľ sa "užíva" s mierou. Mali by sme rozmýšlať nad každým jedlom, ktore ho obsahuje a jesť ho s mierou. Džem je tiež z domácich nestriekaných marhúľ s tmavým cukrom v pomere 70% marhúl a 30% cukru. Som presvedčená o tom, že zdravšiu tortu ako je táto vám nikde v obchode alebo v cukrárni neupečú. Tak aké koláče pečiete pre vašu rodinu vy?  Dávajú vám aspoň toľko výživy ako tento?

  • Ingrediencie
  •  
  • Svetlý makový korpus:
  • 5 žĺtok
  • 5 bielok (sneh)
  • 4-5 PL hnedého cukru (alebo podľa chuti)
  • 3 PL olivového oleja
  • 5 PL na jemno mletého kokosu
  • 6 PL mletých mandlí
  • 3 PL celého nemletého maku
  • 1 KL prášku do pečiva
  • môže byť vanilka – struk
  •  
  • Tmavý kakaový korpus
  • 3 žĺtka
  • 3 bielka (sneh)
  • 4 PL hnedého cukru
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 zarovnané PL kakaa
  • 4 PL mletých mandlí
  • 4 PL mletých vlašských orechov
  • ½ KL prášku do pečiva
  •  
  • Gaštanová plnka
  • Gaštanové pyré
  • Trocha ryžovej alebo špaldovej smotany (ak nemáte tak sójové alebo ryžové mlieko)
  •  
  • Vanilková plnka
  • BIO vanilkový puding Alnatura – DM
  • 4 PL cukru
  •  
  • Na potretie korpusov marhuľový džem (alebo podľa chuti)
  •  
  • Postup
  • Svetlý korpus:
  • Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. 
  • Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok a mandle, kokos, kypriaci prášok do pečiva a mak. Vylejeme do tortovej formy, ktorej spodok sme vystlali papierom na pečenie a boky vymátili maslom a vysypali celozrnnou múkou. Pečieme na 170 C asi 15 minút. 
  • Či je cesto hotové vyskúšame špajdlou, ktorou doň pichneme, ak sa prilepí, je  ešte surové a treba ho piecť. Po vychladnutí vyberieme z formy a preložíme na papier na pečenie. Tento korpus by mal byť hrubší, budeme ho ešte prekrajovať.
  • Tmavý korpus:
  • Žĺtka vymiešame s cukrom na penu, postupne prilievame olej. Pridáme kakao a šlaháme ďalej. Zvlášť v miske vymiešame bielka. Do žĺtkovej peny opatrne s vareškou vmiešavame na striedačku po lyžičkách sneh z bielok, mandle, mleté vlašské orechy a kypriaci prášok. 
  • Vylejeme do pripravenej formy (ako predtým) a pečieme asi 10-15 minút tým istým spôsobom.
  •  
  • Gaštanová plnka: Gaštanové pyré rozmrazíme pri izbovej teplote, prilejeme trošku rastlinnej smotany a vymiešame na krém.
  • Vanilková plnka: Vanilkový puding rozmiešame v 300 ml sójového mlieka, pridáme cukor a uvaríme hustú kašu. Necháme vychladnúť pričom ho stále miešame, aby sa nevytvorili hrudky.
  • Prvý korpus preložíme na papieri na pečenie spodnou stranou nahor, opatrne odstránime papier na pečenie a prekrojíme na dve rovnaké polovice. 
  • Každú potrieme džemom. Na spodnú polovicu ešte na džem natrieme gaštanovú plnku. Priložíme celým tmavým korpusom znova vrchnou stranou nadol, odstránime papier na pečenie a potrieme džemom a vanilkovou plnkou. Prikryjeme Posledným zvyškom cesta a polejeme roztopenou čokoládou.