Pšenový koláč s jabĺčkami a hrozienkami

17.11.2012 22:27

Skúste tento koláčik, je vynikajúci, bez cukru (iba 2 lyžice medu), bez múky, margarínu, jednoducho zdravý a navyše skvelo chutí! Najväčším pozitívom pšena je, že ide o obilninu, ktorá je zásaditá – ako jediná zo všetkých obilnín. Pšeno je proso bez semenných šupiek. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. Pšeno je prirodzene bezlepkové.

Pšenový koláč je zvlášť vhodný pre deti, vzhľadom na optimálnu nutričnú hodnotu prosa. Chutí sladko a podobne ako mliečna ryža, vyzerá výborne a je to vhodná a hlavne zdravá alternatíva napríklad namiesto (až príliš) farebných pudingov s množstvom pridaných aditív, farbív a konzervantov, ktoré sú pre detské brušká (a imunitný systém) nevhodné. Ak deti hneď od mala učíme k správnym stravovacím návykom, rýchlo si ich osvoja. Nekŕmme ich polotovarmi ale nájdeme si čas a pripravme im zdravé a chutné jedlá, vyhneme sa zdravotným komplikáciam v budúcnosti, detskej obezite, ktorou deti trpia nie jen fyzicky ale aj psychicky a tvoríme im krajší svet.

INGREDIENCIE:

  • Použila som plech veľkosti 35x24 cm  (asi 16 porcií)
  • 1 šálka pšena (jáhly)
  • 2 vajíčka, 1 žĺtko
  • 2 PL medu
  • škorica
  • ovocie podľa chuti:  ja som použila jablká, sušené hrozienka, sušené slivky
  • 30 g roztopeného masla

POSTUP

  • Pšeno opakovane sparte vriacou vodou (aspoň 3 krát), nechajte ho okvapkať. varte vo vriacom osolenom sójovom mlieku pri stálom miešaní asi 10 minút, pokým sa mlieko nevyparí.
  •  Následne stiahnite z platne, primiešajte 2 lyžice medu a škoricu  a nechajte pod pokrievkou 15 minút dôjsť.
  • Do uvareného pšena vmiešame vajíčka a maslo.
  • Pridáme ovocie – jablká, sušené hrozienka, sušené slivky
  • Cesto vlejeme do vopred pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút vo vopred vyhriatej rúre.
  • Hotovoooooo