Pšenový koláč s jabĺčkami a hrozienkami
17.11.2012 22:27Skúste tento koláčik, je vynikajúci, bez cukru (iba 2 lyžice medu), bez múky, margarínu, jednoducho zdravý a navyše skvelo chutí! Najväčším pozitívom pšena je, že ide o obilninu, ktorá je zásaditá – ako jediná zo všetkých obilnín. Pšeno je proso bez semenných šupiek. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. Pšeno je prirodzene bezlepkové.
Pšenový koláč je zvlášť vhodný pre deti, vzhľadom na optimálnu nutričnú hodnotu prosa. Chutí sladko a podobne ako mliečna ryža, vyzerá výborne a je to vhodná a hlavne zdravá alternatíva napríklad namiesto (až príliš) farebných pudingov s množstvom pridaných aditív, farbív a konzervantov, ktoré sú pre detské brušká (a imunitný systém) nevhodné. Ak deti hneď od mala učíme k správnym stravovacím návykom, rýchlo si ich osvoja. Nekŕmme ich polotovarmi ale nájdeme si čas a pripravme im zdravé a chutné jedlá, vyhneme sa zdravotným komplikáciam v budúcnosti, detskej obezite, ktorou deti trpia nie jen fyzicky ale aj psychicky a tvoríme im krajší svet.
INGREDIENCIE:
- Použila som plech veľkosti 35x24 cm (asi 16 porcií)
- 1 šálka pšena (jáhly)
- 2 vajíčka, 1 žĺtko
- 2 PL medu
- škorica
- ovocie podľa chuti: ja som použila jablká, sušené hrozienka, sušené slivky
- 30 g roztopeného masla
POSTUP
- Pšeno opakovane sparte vriacou vodou (aspoň 3 krát), nechajte ho okvapkať. varte vo vriacom osolenom sójovom mlieku pri stálom miešaní asi 10 minút, pokým sa mlieko nevyparí.
-
- Následne stiahnite z platne, primiešajte 2 lyžice medu a škoricu a nechajte pod pokrievkou 15 minút dôjsť.
-
- Do uvareného pšena vmiešame vajíčka a maslo.
-
- Pridáme ovocie – jablká, sušené hrozienka, sušené slivky
-
- Cesto vlejeme do vopred pripravenej formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme asi 30 minút vo vopred vyhriatej rúre.
-
- Hotovoooooo
-