Raňajkový banánový chlebík bez múky a bez tuku

23.03.2014 20:05

Na raňajky mi znova začal chutiť celozrnný chlebík s domácim džemom. No džem dochádza, tak som si našla ďalšiu sladkú variantu, dokonca ľahšiu, bez tuku a bez múky a aj som sa konečne dostala k pečeniu, ktoré mi už chýbalo :) Totiž, veľa času mi v poslednej dobe zabral záhradný crossfit, čiže rýľovanie, kopanie, okopávanie, hrabanie, nosenie zeme na fúriku a sadenie v obrovskej záhrade. To aby sme mali po celý rok zdravé a normálne ovocie a zeleninu a vy zase sezónne recepty, priamo v tom správnom období. Inak, ak máte nejaké tajné tipy, čo špeciálne sadiť dajte vedieť, ja totižto ešte len začínam :)

Kôli tomu celodennému výdaju energie, ktorú som potrebovala hlavne na ráno, som si raňajky trocha osladila. Banány sú super, obsahujú veľa draslíka, sú vhodné hlavne pre tehotné ženy, oriešky sú klasika na omega3, vločky zasýtia, a vajíčka sú veľmi dobré proteíny. Pozrite si recept, na tento chlebík môžete natrieť arašidové maslo, alebo len nakrájať a zjesť :)

  • Ingrediencie:
  • 2 zmäknuté banány
  • 6 PL pomletých mandlí
  • 5 PL pomletých vlašských orechov
  • 5 PL jemných ovsenných vločiek
  • 5 vajíčok
  • ½ KL kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 3 PL hnedého cukru/medu/melasy
  • 100 g hrozienok
  •  
  • Postup:
  • Bielka oddelíme od žĺtkov, z ktorých vyšlaháme penu spolu s cukrom. Do tejto peny primiešame pretlačené banány (vidličkou), orechy, mandle, vločky, kypriaci prášok a nakoniec sneh z bielkov. Nakoniec opatrne zamiešame hrozienka. Vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, najlepšie úzkej a dlhej, a pečieme na 170 C asi 30 – 35 minút. Či je cesto hotové otestujeme špajdlou, ak sa na ňu cesto nelepí, koláč môžete vytiahnut z rúry. Dobrú chuť!