Šošovicová polievka s ovsennými vločkami a malou vychytávkou

23.10.2013 21:41

Strukovinové polievky, to je moje. Naše. Varím ich takmer každý víkend, a odkedy jem mäso iba raz za týždeň, nahrádzajú mi v strave živočíšne bielkoviny. Šošovica je bohatá na vlákninu a železo, a vedeli ste, že v sto gramoch je viac ako polovica dennej odporúčanej dávky proteínov? Potrebných pre dospelého muža. Tak isto v nej nájdeme dostatok horčíka, draslíka, zinku a medi, folátov a tiež vitamín B.  "Užíva" sa napríklad pri zápche, zvýšenom cholesterole, cukrovke alebo anémii a je viac než vhodná pre tehotné ženy. Určite ju pripravujte a jedzte často, dá vám veľa!

 

  • INGREDIENCIE na 1 liter vody:
  •  
  • 1,5 hrnčeka šošovice vopred namočenej vo vode
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 stredne veľký petržlen
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 4 lyžice ovsenných vločiek
  • olivový olej
  • soľ
  •  
  • POSTUP
  •  
  • Zeleninu som osmahla v hrnci a potom pridala cibuľku, ktorú som zvlášt opražila na panvici, ale v podstate to všetko môžete robiť v jednom hrnci, najskor osmažiť cibuľu a potom pridať zeleninu. Práve opražená cibuľa je tá malá vychytávka, dodá polievke perfektnú chuť.
  •  
  • Náledne prisipeme scedenú šošovicu a stále premiešavame. 
  • Všetko zalejeme horúcou vodou, posolíme  a varíme asi 20-25 minút. Cca 5 minút pred dovarením prisypeme ovsenné vločky. 
  • Na tanieri dozdobíme petržlenovou vňaťkou.