Šošovicová polievka s ovsennými vločkami a malou vychytávkou
23.10.2013 21:41Strukovinové polievky, to je moje. Naše. Varím ich takmer každý víkend, a odkedy jem mäso iba raz za týždeň, nahrádzajú mi v strave živočíšne bielkoviny. Šošovica je bohatá na vlákninu a železo, a vedeli ste, že v sto gramoch je viac ako polovica dennej odporúčanej dávky proteínov? Potrebných pre dospelého muža. Tak isto v nej nájdeme dostatok horčíka, draslíka, zinku a medi, folátov a tiež vitamín B. "Užíva" sa napríklad pri zápche, zvýšenom cholesterole, cukrovke alebo anémii a je viac než vhodná pre tehotné ženy. Určite ju pripravujte a jedzte často, dá vám veľa!
- INGREDIENCIE na 1 liter vody:
- 1,5 hrnčeka šošovice vopred namočenej vo vode
- 1 väčšia mrkva
- 1 stredne veľký petržlen
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 lyžice ovsenných vločiek
- olivový olej
- soľ
- POSTUP
- Zeleninu som osmahla v hrnci a potom pridala cibuľku, ktorú som zvlášt opražila na panvici, ale v podstate to všetko môžete robiť v jednom hrnci, najskor osmažiť cibuľu a potom pridať zeleninu. Práve opražená cibuľa je tá malá vychytávka, dodá polievke perfektnú chuť.
- Náledne prisipeme scedenú šošovicu a stále premiešavame.
- Všetko zalejeme horúcou vodou, posolíme a varíme asi 20-25 minút. Cca 5 minút pred dovarením prisypeme ovsenné vločky.
- Na tanieri dozdobíme petržlenovou vňaťkou.