Špaldový koláč s ringlotami a s maslovo-otrubovou posýpkou
17.11.2012 16:27Koláče z bielej múky už nepečiem. Nepečte ich ani vy. Biela múka zvyšuje hladinu glykemického indexu na maximum. Na pečenie používam celozrnnú múku – špaldovú. Ak nemáte možnosť kúpiť si celozrnnú múku – tu je náhrada: Použite bielu múku a pridajte pšeničné alebo ovsenné otruby v pomere 3 : 1. Vznikne vám celozrnná múka s dostatkom vlákniny a balastných látok, ktoré sú tak nevyhnutné pre naše trávenie a črevá.
Keď používate celozrnnú múku, treba počítať s pridaním väčšieho množstva vody, aby bolo cesto vláčne, a malo redšiu konzistenciu. Ak bude príliš tuhé či husté, upečený koláč bude tvrdší. Veľa priateľov sa ma po ochutnaní tohto koláča (alebo iného zo špaldovej múky) pýta, či sú v ceste oriešky. Špaldová múka má špecifickú chuť a v ceste je naozaj citiť orieškovú príchuť, a mne aj mojej rodine už takéto „orieškové“ koláčiky chutia viac, ako obyčajné z bielej múky. Biela múka je nuda!
Tento koláč robievam večer, je rýchly, ľahký, chutný a ráno su z neho skvelé výživné raňajky!
INGREDIENCIE
- Použila som malý plech veľkosti 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, zdvojnásobte dávku
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- 200 g celozrnná múka - špaldová
- štipka soli
- 1 polievková lyžica Bio cukru Rapadura (nájdete v predajniach drogérie alebo v BIO obchodoch)
- 2 celé vajíčka
- 1,5 polievkovej lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica medu
- 50 g obyčajného masla
- ½ KL škorice alebo podľa chuti
- Náplň: rozštvrtené ringloty (alebo slivky, broskyne, nektarinky...), 1 PL Bio cukor Rapadura
- Posýpka: 3 polievkové lyžice ovsenných otrúb
- môžete pridať aj trocha mletých orieškov
- 50 g masla
- med
POSTUP
- 2 cele vajíčka vymiešame mixérom na penovú konzistenciu – trvá to dlhšie (cca 8 minút), ale cesto je potom vláčnejšie.
- Pridáme cukor, potom olej a nakoniec roztopené maslo.
- Múku zmiešame s kypriacim prášokm do pečiva (bez fosfátov) a so štipkou soli.
- Stredavo primiešavame múku a prilievame vodu.
- Cesto by malo byť redšie, čiže ho jednoducho vlejete do formy na pečenie (dnes mi došiel papier na pečenie, tak som improvizovala a vytrela plech olejom a posypala otrubami).
- Pripravíme si slivky, ktoré nakrájame na hrubšie mesiačiky a osušené ovocie poukládame tesne vedľa seba. Posypeme Rapadurou – stačí málo, kedže v ovocí je dost fruktózy a dodáva nám prirozdenú sladkosť (ja osobne v koláči rada cítim chuť ovocia, nie pridaného bieleho cukru, ktorý mi prirodzenú chuť „prehluší“ a po ovocí neostane ani chýru)
- Keď je koláč takmer dopečený (asi po 30 minútach) vyberieme ho von a potrieme posýpkou. Toto nie je klasická posýpka, nesype sa má krémovejšiu konzistenciu. Jednoducho ju na vrch koláča natieram lyžičkou – maslo sa roztopí a postupne bude rovnomerne po celom koláči. Pečieme ďalej ešte asi 10 minút.
- Tamtadadaaaaaa – hotový koláčik – vyzerá krásne a keby ste cítili tú vôňu!