Špenátové halušky so šampiónovou omáčkou

17.01.2014 20:14

Podľa mňa takto do detí dostanete aspoň trocha tejto zdravej a „obľúbenej“ pochúťky. Aj keď ja som ako malá špenát milovala. A huby! To je naše detstvo. Dedko bol vášnivý a skúsený hubár, často nás tiež brával do lesov, takže to u nás doma vždy po takomto výlete rozvoniavalo praženicou z václaviek, hubovou polievkou z kuriatok alebo májovkovou omáčkou. Tie májovky sme dokonca jedli aj surové, doteraz neviem prečo :) Tak si tieto „zelené halušky s hríbikovou“ dajte aj vy, a vysvetlite deťom, že majú vitamínky A a C a sú bohatým zdrojom vápnika, vlákniny, horčíka a kyseliny listovej. Kyselina listová je navyše veľmi dôležitá pri správnom vývine plodu, tak sme dnes na obed Oliverkovi v brušku dopriali. (nie je v mojom brušku:)) Za pár minút a pár korún je hotový výborný a zdravý obed!

 

  • INGREDIENCIE:
  •  
  • 250 g celozrnnej jemne mletej (hladkej) múky
  • ½ balenia mrazeného špenátového pretlaku
  • 2 vajíčka
  • 1 PL soli
  • 40 g roztopeného masla.
  •  
  • Omáčka:
  • 1 malá cibuľka
  • 1 cesnakový strúčik
  • 1 balenie čerstvých šampiónov alebo iných húb, výborné sú aj kuriatka
  • olivový olej
  • 6 PL špaldová alebo ryžová smotana
  • 5 PL mlieka
  • Vývar na podliatie (najlepšie mäsový)
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie
  •  
  •  
  • POSTUP:
  • Cesto na halušky pripravíme zmmiešaním všetkých surovín dohromady. Vznikne kašovité cesto, ak je príliš riedke pridajte múku, ak husté tak vodu.
  • Halušky hádžeme do osolenej vriacej vody cez dierované sitko obvyklým spôsobom, varíme asi 10 minút.
  • Precedíme, prepláchneme a polejeme olivovým olejom, aby sa nezlepili.
  • Omáčku pripravíme z najemno nakrájaných šampiónov (môžete ich dokonca postrúhať), ktoré podusíme na najemno nakrájanej cibuľke so strúčikom cesnaku. Ja som ho nakoniec vybrala.
  • Podlejeme vývarom a nakoniec zalejeme špaldovou smotanou, mliekom, a môžeme zahustiť trochou hladkej celozrnej múky, ktorú rozmiešame v mlieku.
  • Osolíme, okoreníme a môžeme podávať.