Špenátové halušky so šampiónovou omáčkou
17.01.2014 20:14Podľa mňa takto do detí dostanete aspoň trocha tejto zdravej a „obľúbenej“ pochúťky. Aj keď ja som ako malá špenát milovala. A huby! To je naše detstvo. Dedko bol vášnivý a skúsený hubár, často nás tiež brával do lesov, takže to u nás doma vždy po takomto výlete rozvoniavalo praženicou z václaviek, hubovou polievkou z kuriatok alebo májovkovou omáčkou. Tie májovky sme dokonca jedli aj surové, doteraz neviem prečo :) Tak si tieto „zelené halušky s hríbikovou“ dajte aj vy, a vysvetlite deťom, že majú vitamínky A a C a sú bohatým zdrojom vápnika, vlákniny, horčíka a kyseliny listovej. Kyselina listová je navyše veľmi dôležitá pri správnom vývine plodu, tak sme dnes na obed Oliverkovi v brušku dopriali. (nie je v mojom brušku:)) Za pár minút a pár korún je hotový výborný a zdravý obed!
- INGREDIENCIE:
- 250 g celozrnnej jemne mletej (hladkej) múky
- ½ balenia mrazeného špenátového pretlaku
- 2 vajíčka
- 1 PL soli
- 40 g roztopeného masla.
- Omáčka:
- 1 malá cibuľka
- 1 cesnakový strúčik
- 1 balenie čerstvých šampiónov alebo iných húb, výborné sú aj kuriatka
- olivový olej
- 6 PL špaldová alebo ryžová smotana
- 5 PL mlieka
- Vývar na podliatie (najlepšie mäsový)
- Soľ
- Mleté čierne korenie
- POSTUP:
- Cesto na halušky pripravíme zmmiešaním všetkých surovín dohromady. Vznikne kašovité cesto, ak je príliš riedke pridajte múku, ak husté tak vodu.
- Halušky hádžeme do osolenej vriacej vody cez dierované sitko obvyklým spôsobom, varíme asi 10 minút.
- Precedíme, prepláchneme a polejeme olivovým olejom, aby sa nezlepili.
- Omáčku pripravíme z najemno nakrájaných šampiónov (môžete ich dokonca postrúhať), ktoré podusíme na najemno nakrájanej cibuľke so strúčikom cesnaku. Ja som ho nakoniec vybrala.
- Podlejeme vývarom a nakoniec zalejeme špaldovou smotanou, mliekom, a môžeme zahustiť trochou hladkej celozrnej múky, ktorú rozmiešame v mlieku.
- Osolíme, okoreníme a môžeme podávať.