Super ľahká bábovka bez múky

13.11.2013 09:34

 

Kto povedal, že sa nedá upiecť bábovka bez múky? A teda aj bez lepku a ešte bez tuku. Toho zlého. A zato dobrého tuku, ktorý by mal byť náš každodenný a ktorý naše telo tak potrebuje má táto moja naozaj veľa. Sú v nej totiž samé oriešky. Arašidy, mandle, kokos a olivový olej. Kedže je ľahučká, nekalorická, môžete ju piecť a hlavne pochutnávať si na nej naozaj často :) Bude vám chutiť, jej príprava je nenáročná, trvá asi 15 minút.

V orieškoch prevažujú tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami. Zastúpené sú najviac polynenasýtené mastné kyseliny rady omega-6. Na omega-3 sú najbohatšie mandle a vlašské orechy. Orechy sa považujú aj za bohatý zdroj rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Preto sa radia k potravinám s nízkym glykemiským indexom. Mandle obsahujú vitamín E, horčík, draslík a vápnik. Arašídy sú bohaté na vitamín E, hořčík, kyselinu listovú, niacin, thiamin a resveratrol. Kokos urýchľuje metabolizmus a preto je výborným spaľovačom tukov, redukuje cholesterol a čistí krv a obsahuje dôležite minerály ako železo, vápnik, fosfor, horčík, draslík, kremík, sodík. Vďaka širokému spektru výživných látok odďaľuje starnutie.

Ešte jedna rada na záver. Oriešky kupujte čo najkvalitnejšie, tuky v nich sú náchylné na oxidáciu, čo ich môže znehodnotiť a tiež pozor na mykotoxíny a plesne v baleniach. Kupujte len tie, ktoré vyzerajú na pohľad zdravo, nesmú byť bodkované, zvráskavené (znak staroby) ani priesvitné.

 

  • INGREDIENCIE:
  • 4 vajíčka
  • 100 g hnedého nerafinovaného cukru
  • 5 PL olivového oleja
  • 3 PL pomletých arašidov (hodiť do mixéra)
  • 5 PL pomletého kokosu (hodiť do mixéra, bude jemnejší)
  • 4 PL pomletých mandlí (majú v Lidli)
  • 1 kopcová KL kypriaceho prášku (najlepšie bez fosfátov)
  • 2 zarovnané PL kvalitného kakaa
  • sušené slivky alebo hrozienka
  •  
  • POSTUP:
  • Vajíčka oddelíme so dvoch misiek na žĺtky a bielky. Najskôr vymiešame žítky s cukrom na penu, až kým sa cukor nerozpustí.
  • Počas miešania, keď už je pena hotová prilejeme olivový olej a prisypeme kypriaci prášok do pečiva. Stále mixujeme mixérom. Keď je pena hotová, vymiešame (s čistými metličkami) ešte bielka na sneh. Mixér odložíme, vezmeme varešku a zľahka primiešavame striedavo oriešky a sneh. Vznikne krásne penové cesto.
  • Polovicu nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy, odporúčam aj vystrihnúť kruh z papiera na pečenie a vystlať ním formu, aby sa nám bábovka neprilepila a išla dobre vyklopiť. Do polovice cesta, ktoré nám ostalo, zamiešame kakao spolu s hrozienkami alebo nakrájanými sušenými slivkami. Vylejeme na biele cesto do formy.
  • Pečieme na 170 C asi na 30 minút. Vyberieme po teste so špajdlou: ak na špajdle, ktorú pichneme do koláča v rúre neostane prilepené cesto, bábovka je hotová.
  • Inak, tá vaša bude dvojfarebná, mne sa ale cesto trošku zmiešalo, lebo som nemala dostatočne tuho vyšlahané bielka :)