Tekvicový krém z hokaido a so zázvorom
03.11.2013 17:39
Aach, milujem túto sezónu! Chodiť na trh, vyberať si kusy od hliny zablatenej neskorej mrkvy a petržlenu, prehrabávať sa v jabĺčkach a hruškách, počítať kapustu v bedničkách a kochať sa na krásne farebných a neuveriteľne tvarovaných tekviciach. Od pani zo Sládkovičova som kúpila tri mladučké hokaido tekvice, ktoré teraz veľmi fičia, a z ktorých uvarí svetovú a vynikajúcu polievku a krém naozaj aj začiatočník. Je úplne jednoduchá, a vždy sa podarí. Ocino mi poradil, že práve tento druh tekvice je vhodný na prípravu aj so šupkou, kde sa nachádza najviac vitamínov a vlákniny. Tekvica pomáha pri poruchách funkcie žalúdka, ochoreniach sleziny a pankreasu, liečbe cukrovky. obsahuje veľa vitamínov, medzi ktorými dominuje vitamín A, C, B a ešte veľa vlákniny. Betakarotén v nej je sillný a prírodný antioxidant. Je málo kalorická, no zároveň je krém z nej veľmi sýty, preto je vhodná pri redukčných diétach.
- INGREDIENCIE pre dve osoby
- menšia mladá tekvica hokaido
- kúsok zázvoru
- čerstvý rozmarína alebo timián - nemusí byť
- soľ, čierne korenie
- tekvicový olej - nemusí byť
- POSTUP:
- Tekvicu dobre umyjeme, odstránime stopku a koniec, prekrojíme na polovicu a vydlabeme. Pokrájame na mesiačiky a poukladáme na plech. Pokvapkáme olivovým olejom, hodíme bylinky, ak nemáme vôbec to nevadí. Pečieme asi 20 minút na 180 C.
- Pokrájame na menšie kúsky aj so šupkou, vložíme do hrnca, pridáme kúsok zázvoru a zalejeme vodou tak, aby boli kúsky pomorené. Necháme prevrieť a následne pomorným mixérom rozmixujeme (predtým ale zázvor vyberieme). Ak je krém príliš hustý, dolejeme vodu.
- Netreba nič na zahustenie, polievka je dostatočne hustá a krémová, ak doma máte sójovú alebo ryžovú smotanu, môžete trošku použiť na zjemnenie, ak nemáte, nekazte polievku živočíšnou smotanou, bude potom zbytočne ťažká a stratí očisťujúci účinok. Na tanieri dozdobte tekvicovými semiačkami a tekvicovým olejom. Hotovo :)