Tofu na mandliach
02.10.2013 12:07Syr tofu sa vyrába rozomielaním uvarených bôbov sóje, z ktorých sa získava sójové mlieko a to sa potom zráža použitím syridla. Obsahuje velmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horcík ci železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavat hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Práve vďaka fytoestrogénom sú sója a jej produkty vhodné najmä pre ženy, je totiž prevenciou rakoviny prsníka a problémov spojených s klimaktériom. Muži by mali sóju konzumovať menej často. Tofu je prevenciou osteoporózy a kardiovaskulárnym ochoreniam, znižuje krvný tlak, pomáhá pri pálení žáhy, zlepšuje funkciu mozgu, podporuje rast a obnovu tkanív.
Tofu na mandliach je moja obľúbená varianta prípravy tofu a robievam ju veľmi často. Chutí celej rodine a hodí sa aj ako slávnostné menu na špeciálne príležitosti.
- INGREDIENCIE
- 2 x syr tofu (údený alebo neúdený)
- 2 stredne veľké cibule
- Ošúpané mandle (ak nemáte, môžete použiť aj iné orechy, napr. kešu alebo arašidy)
- Mletá červená paprika
- Čierne korenie
- Mletá rasca
- Soľ
- Kari korenie alebo kurkuma
- 1,5 lyžice hnedého cukru
- domáci kečup alebo rajčinový pretlak
- Olivový olej
- POSTUP
- Tofu nakrájame na menšie kocky, dáme do misky (aj so šťavou ak je neúdené) a okoreníme čiernym korením, racsou, soľou a červenou paprikou. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny.
- Odstaté tofu vybereieme a na troche olivového oleja opekáme asi 10 minút „do zlata“.
- Odstavíme a osmažené kocky vysypeme do inej misky. Na tú istú panvicu (s výpekom) nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké pásiky, pospeme lyžicou cukru a osmažíme.
- Keď cibuľka zhnedne a zosklovatie, prisipeme už hotové tofu, premiešame, pridáme kečup, kari korenie alebo kurkumu, mandle, a podlejeme vodou. Dusíme asi 10 minút na miernom ohni.
- Vualá, voňavé tofu podávame s hnedou ryžou a dozdobíme zeleninou.