Tofu na mandliach

02.10.2013 12:07

 

Syr tofu sa vyrába rozomielaním uvarených bôbov sóje, z ktorých sa získava sójové mlieko a to sa potom zráža použitím syridla. Obsahuje velmi málo sodíka, nijaký cholesterol a naopak, množstvo cenných vitamínov (najmä B a E), minerálov (vápnik, horcík ci železo) a fytoestrogénov, ktoré pomáhajú udržiavat hormonálnu hladinu organizmu v zdravej rovnováhe. Práve vďaka fytoestrogénom sú sója a jej produkty  vhodné najmä pre ženy, je totiž prevenciou rakoviny prsníka a problémov spojených s klimaktériom. Muži by mali sóju konzumovať menej často. Tofu je prevenciou osteoporózy a kardiovaskulárnym ochoreniam, znižuje krvný tlak, pomáhá pri pálení žáhy, zlepšuje funkciu mozgu, podporuje rast a obnovu tkanív.

Tofu na mandliach je moja obľúbená varianta prípravy tofu a robievam ju veľmi často. Chutí celej rodine a hodí sa aj ako slávnostné menu na špeciálne príležitosti.

 

  • INGREDIENCIE
  • 2 x syr tofu (údený alebo neúdený)
  • 2 stredne veľké cibule
  • Ošúpané mandle (ak nemáte, môžete použiť aj iné orechy, napr. kešu alebo arašidy)
  • Mletá červená paprika
  • Čierne korenie
  • Mletá rasca
  • Soľ
  • Kari korenie alebo kurkuma
  • 1,5 lyžice hnedého cukru
  • domáci kečup alebo rajčinový pretlak 
  • Olivový olej
  •  
  • POSTUP
  • Tofu nakrájame na menšie kocky, dáme do misky (aj so šťavou ak je neúdené) a okoreníme čiernym korením, racsou, soľou a červenou paprikou. Odložíme do chladničky asi na 2 hodiny.
  • Odstaté tofu vybereieme a na troche olivového oleja opekáme asi 10 minút „do zlata“.
  • Odstavíme a osmažené kocky vysypeme do inej misky. Na tú istú panvicu (s výpekom) nasypeme cibuľu nakrájanú na tenké pásiky, pospeme lyžicou cukru a osmažíme.
  • Keď cibuľka zhnedne a zosklovatie, prisipeme už hotové tofu, premiešame, pridáme kečup, kari korenie alebo kurkumu, mandle, a podlejeme vodou. Dusíme asi 10 minút na miernom ohni.
  • Vualá, voňavé tofu podávame s hnedou ryžou a dozdobíme zeleninou.