Vegetariánsky tataráčik

07.11.2013 12:14

Pozeráte nebíčko v papulke? Ak áno, určite ste videli ako Židek robil túto dobrotu. Hneď som ju musela vyskúšať a podarilo sa, dokonca som prekvapená, že má chuť naozaj ako tatarák! A chutí tak celej našej rodine. Pritom je to jednduchá, rýchla nátierka, najlepšia je na teplých hriankách potretých cesnakom, a v chladničke vydrží aj dva týždne, lebo v nej nie je nič, čo by sa pokazilo. Ale toto vám neviem garantovať, lebo nám vydrží max jeden deň, len sa tak po nej zapráši :) Už prezdádzam – základ sú sušené paradajky! Tie kúpite v Lidli za necelé dve eurá, ostatné ingrediencie máte určite doma. Do zmesi ide ešte strúhaný parmezán, ktorý môžete ale aj nemusíte použiť. A čo je najhlavnejšie – veľa veľa petržlenovej vňate, ja dávam celý zväzok, a veľa veľa kvalitného olivového oleja, ktorý celú zmes zakonzervuje. V postupe vám všetko vysvetlím! Nátierka sa dá použiť ako predjedlo alebo na jednohubky, vyzerá krásne a chutí božsky, navyše je vďaka orieškom a olivovému oleju výživná pre náš mozog a nervový sústavu kôli Omega 3 mastným kyselinám, cesnak pôsobí antibakteriálne a ako antibiotikum. Enzýmy a kremík v petržlenovej vňati využije napríklad aj naša pleť a nechty. Ak ju raz vyskúšate, budete ju robiť už stále :)

 

  • Ingrediencie:
  •  
  • 1 pohárik sušených paradajok
  • 1 zväzok petržlenovej vňate (nešetrite ňou :)
  • 2 PL nesolených nepražených arašidov
  • 2 – 3 struky cesnaku
  • 2 PL parmezánu (podľa chuti, môžete použiť aj viac, alebo nemusíte vôbec)
  • 1 dlc olivový olej (môžete použiť aj ľanový, bodliakový, orieškový....)
  •  
  • Postup:
  • Ak máte takýto mixér, všetko doň :)
  •  
  • Aj keď odporúčam najskôr pomlieť arašidy, aby vám neostali v zmesi veľké kusy. Všetko poriadne zalejte olivovým olejom, lebo oriešky a celá zmes ho vpije naozaj veľa. Zmes by nemala byť suchá, olej pomôže, aby vznikla vám krásna roztierateľná pasta. Najlepšie je, ak celá nátierka chvíľu odleží v chladničke a všetky chute sa prepoja.
  • Dobrú chuť!