Vianočné ovocné chlebíčky

17.12.2013 15:50

Tento rok som sa snažila pri pečení vianočného pečiva použiť čo najmenej tuku a cukru. Piekla som najzaj veľa a tu je jeden koláčik, ktorý mi vážne chutí. Je to suché tvrdšie pečivo, na spôsob Cantuccini, vhodné k horúcemu čajíku s medom :) Najlepšie je, že do cesta môžete dať čo budete chcieť, podľa vašej chuti. Ja mám najradšej kombináciu mandle, brusnice, hrozienka. Prirodzene prevoňajú a osladia koláčik. Príprava cesta je ľahká, všetko zmiešate dohromady a vymiešate tuhé cesto. Pozrite sa na postup a hor sa do pečenia :)

  • Ingrediencie
  •  
  • 100 g mandle
  • 100 g hrozienka
  • 100 g brusnice                                                                          
  • 150 g múka celozrnná špaldová
  • 100 g špaldova biela múka                                           
  • 100 g cukor hnedý                                                                 
  • 1/2 čl prášok do pečiva (najlepŠie bez fosfátov)
  • 1 cukor vanilkový                                                                                                  
  • štipka soľ                   
  • 25 g roztopené maslo                                                          
  • 2 ks vajcia       
Postup
 
  • Všetky ingrediencie nasypeme do väčšej misky a zmišeame dohromady. Vypracujeme tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Tú veľkým nožom prekrojíme na štvrtiny. Z každen štvrtiny na doske ručne ušúľame šúlok ako na obrázku. Položíme ich vedľa seba a pečieme asi 20 minút.
  •  
  • Pred dopečením vyberieme plech z rúry a každý šúlok osobitne na doske nakrájame na menšie kúsky. Pozor, nepopáľte sa, nechajte plech chvíľku vychladnúť. Následne nakrájané kúsky ukladáme rozrezanou stranou na plech.
  •  
  • Vložíme späť do rúry a necháme ešte aspoň 10 minút dopiecť do zlata.
  •