Vianočné ovocné chlebíčky
17.12.2013 15:50Tento rok som sa snažila pri pečení vianočného pečiva použiť čo najmenej tuku a cukru. Piekla som najzaj veľa a tu je jeden koláčik, ktorý mi vážne chutí. Je to suché tvrdšie pečivo, na spôsob Cantuccini, vhodné k horúcemu čajíku s medom :) Najlepšie je, že do cesta môžete dať čo budete chcieť, podľa vašej chuti. Ja mám najradšej kombináciu mandle, brusnice, hrozienka. Prirodzene prevoňajú a osladia koláčik. Príprava cesta je ľahká, všetko zmiešate dohromady a vymiešate tuhé cesto. Pozrite sa na postup a hor sa do pečenia :)
- Ingrediencie
- 100 g mandle
- 100 g hrozienka
- 100 g brusnice
- 150 g múka celozrnná špaldová
- 100 g špaldova biela múka
- 100 g cukor hnedý
- 1/2 čl prášok do pečiva (najlepŠie bez fosfátov)
- 1 cukor vanilkový
- štipka soľ
- 25 g roztopené maslo
- 2 ks vajcia
Postup
- Všetky ingrediencie nasypeme do väčšej misky a zmišeame dohromady. Vypracujeme tuhé cesto, z ktorého vytvarujeme guľu. Tú veľkým nožom prekrojíme na štvrtiny. Z každen štvrtiny na doske ručne ušúľame šúlok ako na obrázku. Položíme ich vedľa seba a pečieme asi 20 minút.
-
- Pred dopečením vyberieme plech z rúry a každý šúlok osobitne na doske nakrájame na menšie kúsky. Pozor, nepopáľte sa, nechajte plech chvíľku vychladnúť. Následne nakrájané kúsky ukladáme rozrezanou stranou na plech.
- Vložíme späť do rúry a necháme ešte aspoň 10 minút dopiecť do zlata.