Višňová "klasika" s mandlami a horkou čokoládou

28.06.2013 13:31

Aké by to bolo leto bez plného košíka čerešní či višní a ... bez bublaniny! Prázdniny sa blížia a deťúrence takéto dobroty milujú, neváhajte a namiesto horalky im do vaku pribaľte sladkú domácu dobrotu. A ešte túto variantu naučte robiť aj babičku, keď k nej pôjdu na prázdniny, lebo táto je tá zdravá! A keď ju ochutnáte, verte mi že inú už nebudete robiť! Máličko celozrnnej múky na zasýtenie a vyrovnanie hladiny inzulínu v tele, mandle na Omega 3 pre nervovú sústavu, višne utišujú hlad a čistia krv a horká čokoláda a kakao ako antioxidant. Kde nájdete lepší koláč :)? Višne tiež pôsobia protireumaticky a protizápalovo vďaka kyseline salycilovej, majú močopudný a očistný účinok, a obsahujú aj vitamíny ako A, B, C a E rovnako ako aj minerály a stopové prvky. A pre maminy – v knižke Zdravie a sila v potrave od I. Bukovského som sa dočítala, že podľa Dr. Valneta, významného francúzskeho fytoterapeuta, jeden či dva dni liečby čerešňami predstavujú dokonalé prečistenie tela, lebo sa tým uľahčí vylučovanie odpadov a jedovatých látok.

  • INGREDIENCIE:
  • Použila som malý plech veľkosti 27x20 cm (asi 12 porcií), ak mate väčší, znásobte dávku
  •  
  • 3 vajíčka
  • 1 PL hnedého cukru
  • 1 PL kakaa
  • 3 PL pomletých mandlí
  • 5 - 6 PL celozrnnej špaldovej múky
  • 2 PL oleja olivového oleja
  • 3-4 PL vody
  • 1,5 KL kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • Čerešne alebo višne (dostatočné množstvo)
  • Horká čokoláda - nalámaná
  •  
  • POSTUP:
  •  
  • Celé vajíčka vyšlaháme, postupne pridávame cukor, kakao, mandle a stále šľaháme. Nakoniec pridáme múku premiešanú s kypriacin práškom do pečiva bez fosfátov, olej a vodu.
  • Vylejeme do formy, v ktorej sme rozložili papier na pečenie alebo vytreli tukom a vysypali otrubami, nalámeme naň trocha horkej čokolády
  • Na vrch naukladáme čerešne/višne minimálne v dvoch až troch vrstvách na sebe - nebojte sa, cesto si nájde pomedzi ne cestičku a  zdvihne sa, bude plné krásnych červených višní a nebude suché. Ja som ich ešte obalila v hnedom cukre, lebo boli troška kyslé.
  • A toto je výsledok :)