Zapekané cestoviny s brokolicou a sušenými paradajkami
19.11.2013 17:04
Zelenina tvorí už dlho základ môjho každodenného jedálnička. Najviac jej zjem v surovom stave, a keď ma surová raz za čas omrzí, varená na pare je najlepšia alternatíva. Tak čo, s cestovinami? Jasné! Cestoviny milujem. A myslím že aj väčšina z vás. Zapečené s brokolicou sú ideálne – dostanete do seba vlákninu z celozrnnych cestovín, vitamíny a minerály z brokolice, ktorá je označovaná odborními ako „superfood - superpotravina“ a tiež nejaké bielkoviny zo syra a vajíčok. Hlavne zabudnite na ťažké smotany a tavené syry, ktoré si názov „syr“ ani nezaslúžia, nekazte si nimi ľahké jedlo. Stačí vám na vrch trocha syra, a rozšlahané vajíčko celú masu krásne spojí. Cestoviny už vyberajte len celozrnné – koli nízkemu glykemickému indexu vás zasýtia na dlhý čas a dodajú potrebnú vlákninu a balastné látky. Navyše, ak máte doma sušené paradajky verte mi, že cestoviny sa vždy podaria. Ich chuť je výrazná a skvelo sa do cestovín hodia. V kombinácií s brokolicou, ktorá je označovaná ako „superfood“ je to naozaj lahôdka a za toto jedlo sa vám vaše telo vážne poďakuje a odvďačí energiou a silou!
- Ingrediencie: (menšia zapekacia miska)
- celozrnné cestoviny ½ balíka
- 1 ks brokolice
- sušené paradajky cca ½ pohárika
- pór
- 1 PL masla
- 2 celé vajíčka
- nastrúhaný syr na posypanie
- provensálske bylinky, soľ
- olivový olej
- Postup:
- Celozrnné cestoviny uvaríme v osolenej vode. Brokolicu rozdelíme na menšie ružičky a uvaríme na pare „al dente“. Pór nakrájame na kolieska a speníme na lyžižke masla. Všetko spolu zmiešame v miske a pridáme sušené paradajky nakrájaé na pásiky.
- Okoreníme provensálskymi bylinkami, polejeme troškou olivového oleja nakoniec do celej zmesi v miske vylejeme dve osolené rozšlahané vajíčka a posledný krát premiešame. Nasypeme do zapekacej misky, posypeme syrom a necháme asi 15-20 minút zapiecť na 170 C.
- Hotovo, dobrú chuť :)