Zdravé čokoládové cupcakes (proteín)

16.05.2013 16:32

Bez múky, bez škrobu, bez lepku, bez cukru, bez masla, margarínu či oleja, bez mlieka, bez smotany, plný proteínov a antioxinantov. Najlepší chocolate cake, aký som za posledného pol roka jedla!! Vážne! Na recept som čakala ako na malá, a nevedela som sa dočkať, kedy ho spravím aj ja. Jednoducho, ak raz ochutnáte tento koláč, stanete sa na ňom závislými! :) Je vy-ni-ka-jú-ci!! A zaručene si ho budete vychutnávať bez výčitiek. Milujem skúšať nové recepty, uznávam ľudí, ktorí varia zdravo a starajú sa o svoje telo zvnútra, a vždy som šťastná, keď stretnem niekoho, kto mi dá dobrý „zdravý tip“ alebo inšpiráciu. Teraz to bola Danka, nová kolegyňa v práci. Jej holandský priateľ Daniel mi len tak medzi rečou, po tom ako som mu ukázala moju stránku spomenul, že minule Danka robila koláč z F****Í. Skoro mi oči vypadli, práve na tento recept som sa dlho odhodlávala, a teraz mi prišiel rovno „pod nos“ keď mi ho po víkende priniesla upečený do práce :) Citujem: „Koláč sa dá vyklopiť teplý aj studený a kľudne môže aj 2-3 dni stáť na stole. Netreba ho prikryť, zostane vláčny, neuschne ako ostatné koláče.“ Ešte dodám, že na 100% vám 2-3 dni nevydrží, keďže my sme ho zjedli „na posedenie“.

Aj keď je leto a všetci chudnú do plaviek, vychutnať si jedlo nie je hriech, ak je zdravé a výživné. Vedeli ste, že čokoláda sa odborne nazýva Theobroma cacao? Theobroma znamená „pokrm bohov“. Horká čokoláda s minimálnum obsahom kakaa 70% obsahuje minerály – draslík, železo a horčík. Kakaové bôby majý vysokú výživovú hodnotu. Sú jedným z najbohatších zdrojov bioflavonidov, z ktorých veľká časť sú tzv. antioxidanty. Chránia bunky proti oxidačným procesom, ktoré môžu prispievať k ich starnutiu. Značka je, ako som spomínala 70+ :)

Fazuľa je dobrý zdroj draslíka, fosforu, železa, kyseliny listovej a hodnotných bielkovín. Každý, kto sa usiluje chudnúť, môže z fazule načerpať dostatok bielkovín bez tuku.

Hor sa na  recept, a ako inak, svojim hosťom ho prezradte až po ochutnaní :) vyhnete sa predsudkom.

 

  • INGREDIENCIE (na cca 5 stredne veľkých cupcakes košíčkov) :
  • 200 g bielych fazulí v konzerve (predávajú aj vo vode, ale mozu byt aj v slanom náleve-preplachnite)
  • 100 g horkej čokolády – min. 70% kakaa
  • 2 vajíčka
  • Hnedý cukor podľa potreby (na 500 g fazulí stačí 40 g, ja som na 200 g nedala žiadny)
  • ½ KL kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • Bobuľové ovocie podľa chuti (nemusí byť)
  • môže byť trošku rumovej esencie
  •  
  •  
  • POSTUP:
  •  
  • Fazule dobre prepláchneme vodou, dáme do vyššej nádoby a ponorným mixérom rozmixujeme na jemnú hladkú kašu.
  • Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli bez oleja a bez tuku, pomaly lejeme do rozmixovanej fazule a ďalej mixujeme znova ponorným mixérom.
  • Vyšľaháme celé vajíčka na penu (cca 5-8 minút) pridáme podľa potreby hnedý cukor a kypriaci prášok a jemne vmiešavame do čokoládového cesta.
  • Nakoniec prisypeme bobuľové ovocie.
  • Ja som použila košíčky na cupcakes, alebo môžeme naliať do vymastených keramiských misiek ako Danka (vyklopiť sa dajú ľahko, kraje len obídete nožom). Pečieme cca 30 minút pri 170 C. Čím dlhšie sa pečie, tým je suchší..Odporúčam piecť tak, aby na vrchu nevznikli trhlinky, vtedy bude skôr suchší.
  • Ospravedlňujem sa za ten práškový cukor na vrchu, celý som ho po fotení sfúkla, ale chcela som vás trochu pomýliť :) A ukázať, že aj takýto super jednoduchý a supervýživný koláčik môže vyzerať dokonale a na nerozoznanie od tých obyčajných nudných múkových muffinov.
  • a vyklopený vyzerá takto
  • Danka na vrch používa obyčajný alebo grécky jogurt
  •