Zeleninová polievka so špaldovým kernotom
18.11.2012 21:25Zeleninová polievka sa dá spraviť vždy. Obľúbila som si ju už ako malá a to som ani netušila, aké pozitíva má. Zeleninový vývar obsahuje dôležité minerálne látky, nezaťažuje telo soľami, ktoré obsahuje vývar z mäsa. Navyše, ak koreňovú zeleninu najskôr osmažíte na oleji, a potom prilejete vodu, nielen že polievka získa krásnu farbu, no uvoľnia sa do nej vitamíny rozpustné v tukoch. Napríklad mrkva je najbohatšia na provitamín A, čo z nej robí ozajstnú potravinu - liek. Brokolica pomáha pri vylučovaní nadbytočnej tekutiny zadržiavanej tkanivom a pôsobí odľahčujúco na obehovú sústavu a srdce. Špalda je starý, nešľachtený druh pšenice. Je lepšie stráviteľná ako bežná pšenica. Je vynikajúca pri liečení niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Má výbornú, jemne orieškovú chuť.
INGREDIENCIE
- Na 1 l vody:
- Koreňová zelenina:
- Mrkva
- Petržlen
- Brokolica
- Zeler
- Cibuľa
- Bobkový list
- Olivový olej
- Špaldové kernoto
- Soľ
- Zeleninu (okrem brokolice a cibule) nakrájame na ľubovolné kúsky. Na kvapke olivového oleja zeleninu chvíľku pražíme.
-
- Potom prilejeme horúcu vodu, pridáme cibuľu, bobkový list, soľ.
-
- Pridáme špaldové kernoto a varíme asi 20-25 minút na miernom ohni.
-
- Asi 10 minút pred dovarením pridávam brokolicu, kôli tomu že je jemnejšia, a mohla by sa v polievke rozpadnúť.
-
- Hotová polievka plná farieb a chutí!
-