Zeleninová polievka so špaldovým kernotom

18.11.2012 21:25

Zeleninová polievka sa dá spraviť vždy. Obľúbila som si ju už ako malá a to som ani netušila, aké pozitíva má. Zeleninový vývar obsahuje dôležité minerálne látky, nezaťažuje telo soľami, ktoré obsahuje vývar z mäsa. Navyše, ak koreňovú zeleninu najskôr osmažíte na oleji, a potom prilejete vodu, nielen že polievka získa krásnu farbu, no uvoľnia sa do nej vitamíny rozpustné v tukoch. Napríklad mrkva je najbohatšia na provitamín A, čo z nej robí ozajstnú potravinu - liek. Brokolica pomáha pri vylučovaní nadbytočnej tekutiny zadržiavanej tkanivom a pôsobí odľahčujúco na obehovú sústavu a srdce. Špalda je starý, nešľachtený druh pšenice. Je lepšie stráviteľná ako bežná pšenica. Je vynikajúca pri liečení niektorých alergií, pôsobí regeneračne na bunky a posilňuje obranyschopnosť organizmu. Má výbornú, jemne orieškovú chuť.

INGREDIENCIE

  • Na 1 l vody:
  • Koreňová zelenina:
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Brokolica
  • Zeler
  • Cibuľa
  • Bobkový list
  • Olivový olej
  • Špaldové kernoto
  • Soľ
  •  
  •  
  • Zeleninu (okrem brokolice a cibule) nakrájame na ľubovolné kúsky. Na kvapke olivového oleja zeleninu chvíľku pražíme.
  • Potom prilejeme horúcu vodu, pridáme cibuľu, bobkový list, soľ.
  • Pridáme špaldové kernoto a varíme asi 20-25 minút na miernom ohni.
  • Asi 10 minút pred dovarením pridávam brokolicu, kôli tomu že je jemnejšia, a mohla by sa v polievke rozpadnúť.
  • Hotová polievka plná farieb a chutí!