Zeleninovo-pohánkové fašírky

03.12.2012 19:43

Nedávno som si robila zeleninový vývar do zásoby, niekedy ho totiž zvyknem zamraziť a používam namiesto bujónu napríklad do ryže alebo do polievok. Kedže som nevedela, čo s uvarenou zeleninou, napadlo mi spraviť fašírky. Sú ľahké, výživné, nízkokalorické, v Amerike sa označujú ako „skiny food“ a o tom, že sú výborné ma presvedčil dokonale prázdnym tanierom moj hladoš :) Ešte ich otestujem na bratovi, ktorý mi vždy povie či mu jedlo chutí, alebo nie, no mám tucha, že to bude niečo preňho. Dám vám vedieť :) Pri príprave tohto jedla inak zabijete dve muchy jednou ranou – naraz spravíte zeleninový vývar ako polievku a fašírky ako druhé jedlo –  superjednoduchý obed! Vo varenej zelenine sa navyše stále zachováva dostatok výživných látok a vitamínov. P.S.: Mami, tieto sú naozaj super, nechutia ako tie z jedálne :)

  • INGREDIENCIE
  • Koreňová zelenina podľa chuti:
  • Mrkva
  • Petržlen
  • Zeler
  • Kaleráb
  • Kel
  • Fazuľové lúsky
  • Brokolica
  • Cibuľa, cesnak
  • Nové korenie
  • Bobkový list
  • Pohánkové vločky
  • Celozrnná múka
  • Dve vajíčka
  • Čerstvá alebo sušená majoránka
  • Vegeta
  • Soľ

 

POSTUP

  • Všetku zeleninu očistíme a prekrojíme na väčšie kusy. Do hrnca nalejeme olivový olej a mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb krátko osmažíme (aby sa zo zeleniny uvoľnili vitamíny rozpustné v tukoch, navyše vývar buďe omnoho lepší).
  • Prilejeme vodu a pridáme ostatnú zeleninu – kel, cibuľu, cesnak, korenie, bobkový list a fazuľové lúsky. Vynikajúca je aj zelerová a petržlenová vňať. Brokolicu som tentokrát uvarila v zlvášt hrnčeku, aby sa mi vo vývare nerozpadla. Posolíme a varíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
  • Medzitým si na panvici opražíme na olivovom oleji najemno nakrájanú cibuľku dozlata. Taktiež si pripravíme pohánkové vločky, ktoré zalejeme trochou vývaru, aby zmäkli.
  • Keď máme vývar hotový, vyberieme zeleninu, z ktorej spravíme fašírky. Ja som vybrala všetku (aj brokolicu)
  • Všetko v miske popučíme, pridáme zmäknuté pohánkové vločky, opraženú cibuľku, vajíčka, nasekanú čerstvú majoránku, trochu poprášime vegetou, môžeme aj okoreniť a podľa potreby pridávame celozrnnú múku, aby nám vznikla masa, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
  • Na panvici ich narýchlo opražíme z oboch strán a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky spolu dáme na asi 20 minút zapiecť do rúry, aby sa prepiekli.
  • MŇAM!