Zeleninovo-pohánkové fašírky
03.12.2012 19:43Nedávno som si robila zeleninový vývar do zásoby, niekedy ho totiž zvyknem zamraziť a používam namiesto bujónu napríklad do ryže alebo do polievok. Kedže som nevedela, čo s uvarenou zeleninou, napadlo mi spraviť fašírky. Sú ľahké, výživné, nízkokalorické, v Amerike sa označujú ako „skiny food“ a o tom, že sú výborné ma presvedčil dokonale prázdnym tanierom moj hladoš :) Ešte ich otestujem na bratovi, ktorý mi vždy povie či mu jedlo chutí, alebo nie, no mám tucha, že to bude niečo preňho. Dám vám vedieť :) Pri príprave tohto jedla inak zabijete dve muchy jednou ranou – naraz spravíte zeleninový vývar ako polievku a fašírky ako druhé jedlo – superjednoduchý obed! Vo varenej zelenine sa navyše stále zachováva dostatok výživných látok a vitamínov. P.S.: Mami, tieto sú naozaj super, nechutia ako tie z jedálne :)
- INGREDIENCIE
- Koreňová zelenina podľa chuti:
- Mrkva
- Petržlen
- Zeler
- Kaleráb
- Kel
- Fazuľové lúsky
- Brokolica
- Cibuľa, cesnak
- Nové korenie
- Bobkový list
- Pohánkové vločky
- Celozrnná múka
- Dve vajíčka
- Čerstvá alebo sušená majoránka
- Vegeta
- Soľ
POSTUP
-
Všetku zeleninu očistíme a prekrojíme na väčšie kusy. Do hrnca nalejeme olivový olej a mrkvu, petržlen, zeler a kaleráb krátko osmažíme (aby sa zo zeleniny uvoľnili vitamíny rozpustné v tukoch, navyše vývar buďe omnoho lepší).
- Prilejeme vodu a pridáme ostatnú zeleninu – kel, cibuľu, cesnak, korenie, bobkový list a fazuľové lúsky. Vynikajúca je aj zelerová a petržlenová vňať. Brokolicu som tentokrát uvarila v zlvášt hrnčeku, aby sa mi vo vývare nerozpadla. Posolíme a varíme na miernom ohni asi 30 – 40 minút, pokiaľ zelenina nezmäkne.
-
- Medzitým si na panvici opražíme na olivovom oleji najemno nakrájanú cibuľku dozlata. Taktiež si pripravíme pohánkové vločky, ktoré zalejeme trochou vývaru, aby zmäkli.
-
- Keď máme vývar hotový, vyberieme zeleninu, z ktorej spravíme fašírky. Ja som vybrala všetku (aj brokolicu)
-
- Všetko v miske popučíme, pridáme zmäknuté pohánkové vločky, opraženú cibuľku, vajíčka, nasekanú čerstvú majoránku, trochu poprášime vegetou, môžeme aj okoreniť a podľa potreby pridávame celozrnnú múku, aby nám vznikla masa, z ktorej sa dajú tvarovať fašírky.
-
- Na panvici ich narýchlo opražíme z oboch strán a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Všetky spolu dáme na asi 20 minút zapiecť do rúry, aby sa prepiekli.
-
- MŇAM!
-