Žihľavový sirup z trstinového cukru

09.04.2014 14:17

Celý týždeň som mu hovorila aby pokosil záhradu, ale nakoniec dobre, že ešte „vyčkal“ :D Inak by som prišla o také poklady ako sú prvé púpavy a mladučká žihlava, ktorú som sa minulý rok snažila všemožne poraziť vykopávaním koreňov, sadením trávy, kosením, ale nedala sa :) Nakoniec aj dobre. Krásne ju využijem, lebo sa už najviac tešim na leto. A grilovačky. A domáce limonády. Čo lepšie môžete vašim hosťom ponúknuť, ako keď namiesto koly nalejete vychladenú limonádku s citrónom, čerstvou mätou, a kvapkou domáceho žihlavového, púpavového či bazového sirupu. Čo tam po agáve sirupe, ani neviem ako vyzerá tá rastlina. Asi som divná, ale ja mám jednoducho z takýchto vecí zážitok. No a teraz vidím, že som asi nemala brať všetko to, čo robili naši starí rodičia ako samozrejmosť, ale že vo všetkých tých veciach čo vytvorili, či to boli zaváraniny, sirupy, marmelády, alebo dedkova griotka, bolo ozajstné kúzlo. A pocit. To sa v obchode nedá kúpiť. Ani keď do neho pridajú arómu, je to len smrad, nie je za tým ťažká ľudská práca, ani láska, s ktorou oni všetko vyrábali. Asi sa mi na starobu začína meniť čuch 
:)

 

  • Ingrediencie
  • Mladá žihľava
  • 1,5 Bio trstinový cukor
  • 4 Bio citróny
  • 40 g Kyselina citrónová
  • 2l prevarenej teplej vody
  •  
  • Postup:
  • Nájdite dobré miesto, kde rastie žihľava, najlepšie ďaleko od hlavnej cesty, aby nebola znečistená. Trháme iba vrchné výhonky, ktoré potom dobre umyjeme v letnej vode, aby sa vyplavili všetky nečistoty poprípade nejaké chrobáčiky. ÁNO, môžu tam byť, ale veď to je príroda :) Môžeme pokrájať alebo natrhať listy, zalejeme 2l litrom prevarenej vody a macerujeme 24 hodín v sklennej nádobe.
  • Odcedíme cez sitko, poprípade cez gázu a naljeme do veľkého hrnca. Pridáme cukor, šťavu z citrónov a kyselinu citrónovú a miešame, kým sa všetko nerozpustí a macerát nezačne vrieť. Necháme len chvíľku zovrieť a horúci sirup plníme do teplých fliaš, ktoré hneď zavrieme a sterilizujeme. Horúce flaše hneď preložíme do väčšieho hrnca s vriacou vodou (nepopáľte sa) a necháme v nej asi 15 – 20 minút. Vyberieme, môžeme otočiť hore dnom, ak sa dá, a necháme vychladnúť.